Hjælp! Min kat hoster

Update:
En kat står bag planter og kigger ind i kameraet.

Hoste er et almindeligt problem hos katte, og selv om det måske ikke ser ud til at være andet end en irriterende vane med slim, er der mange mulige årsager til, at din kat kan hoste.

Hvornår skal du bekymre dig om din kats hoste og søge hjælp fra dyrlæge?

Hvis din kat har hostet i længere tid, er det vigtigt at finde årsagen og om nødvendigt søge hjælp fra dyrlæge. Mens de fleste tilfælde af kattehoste er godartede og ikke kræver behandling, er der nogle få tilstande, som kan være alvorlige og potentielt livstruende.

Det er vigtigt at vide, hvornår du skal bekymre dig om din kats hoste, for at sikre, at den får den rette pleje. I denne artikel tager vi et kig på nogle af de mest almindelige årsager til kattehoste, og hvornår du bør bekymre dig om dem.

Lad os dykke ned i det.

Hvad er de mest almindelige årsager til hoste hos katte?

Katte er berygtede for deres “oprørske” adfærd. De ignorerer ofte kommandoer og nyder at gøre tingene på deres egne betingelser. Men der er én ting, som katteejere kender alt for godt: hoste.

Hoste er et almindeligt problem hos katte og kan skyldes en række forskellige ting, f.eks. allergier, infektioner og endda kræft. Hvis din kat hoster, er det vigtigt at tage den med til dyrlægen, så den kan få stillet den rette diagnose og blive behandlet.

De mest almindelige årsager til hoste hos katte er:

 • Allergier
 • Katteastma
 • Infektion i de øvre luftveje (URTI)
 • Opkastning af fremmedlegeme
 • Hjerteorm i katten
 • Lungetumorer

Det anslås, at mellem 3 % og 14 % af kattebesøgene hos dyrlægen skyldes hoste eller andre luftvejssygdomme. I en undersøgelse foretaget af PetPlace rapporterede 86 % af katteejerne, at deres kat havde hostet inden for det sidste år.

Hvilke katteracer er mest tilbøjelige til at udvikle hoste?

Her er nogle katteracer, der er mest tilbøjelige til at udvikle hoste.

 • Siamesisk
 • Himalaya
 • Perser
 • Burmeser
 • Russisk blå
 • Britisk korthåret

Hvad kan man forvente, når hoste er forårsaget af katteallergi?

Allergi – Dette er den mest almindelige årsag til, at en kat hoster. Katteallergi kan være forårsaget af kattes spyt, urin og skæl. Symptomerne på katteallergi omfatter åndedrætsbesvær, nysen og rindende øjne. Hoste er simpelthen kroppens måde at komme af med kattesaliva, katteurin og kattepiller på. Hvis du er bekymret for, at din kat har katteallergi, skal du tale med din dyrlæge.

Ved at tale med din dyrlæge kan du få en idé om, hvad der kan være årsag til katteallergien, og hvad der kan gøres for at hjælpe din kat med at få det bedre.

katten gaber

Hvornår skal du søge dyrlægehjælp til en kat, der hoster?

Det første, du skal gøre, hvis din kat hoster, er at lægge mærke til det.

Hvis katten kun hoster under visse aktiviteter, f.eks. leg eller kattepleje, er der ingen grund til at bekymre sig.

Men hvis katten har hostet i mere end et par dage og/eller har udvist anden unormal adfærd såsom appetitløshed og sløvhed, så er det på tide at tage til dyrlægen for et besøg.

Hvordan behandles en kats hoste?

Behandling af en kats hoste kan involvere en række ting. Det første skridt er at fastslå, hvad der forårsager kattens hoste, da behandlingen vil variere afhængigt af denne information. En kat med en luftvejsinfektion kan f.eks. få ordineret antibiotika.

Nogle hoste kan let hjælpes med naturlige antiinflammatoriske kosttilskud.

Hvis din kats hoste fortsætter i mere end et døgn eller forværres efter den første bedring, er det vigtigt at tage den med til dyrlægen igen. Den kan have noget mere alvorligt end en infektion i de øvre luftveje eller allergier, som kræver medicinsk indgriben.

Vær opmærksom på eventuelle væsentlige ændringer i din kats vejrtrækning eller hostemønstre, efter at den er kommet sig over den første sygdom. En kat med astma er f.eks. i risiko for at få et astmaanfald.

Hvad er nogle hjemmelige hjælpemidler til kattehoste

Nogle katteejere vil forsøge at hjælpe deres kat med hoste ved hjælp af husråd. Det er vigtigt at huske, at mange af disse midler ikke er dokumenteret af undersøgelser, og det er muligt, at de faktisk kan gøre din kat mere syg. Nogle eksempler på hjemmemidler omfatter:

 • Indånding af damp
 • Kyllingesuppe
 • Brintoverilte
 • Probiotika
 • Kosttilskud fremstillet med naturlige antiinflammatoriske ingredienser

Hvordan holder du din kat sund og minimerer risikoen for en luftvejsinfektion ?

Katte er vidunderlige kæledyr, men deres ejere skal være forsigtige med dem. Der er mange ting, der kan gå galt med kattens åndedrætssystem. Det er vigtigt at have viden om kattehoste, så du ved, hvornår du skal opsøge din dyrlæge for at få hjælp.

Hold din kat indendørs, og sørg for, at den altid har frisk vand, kattemad og kattelegetøj. Det er også vigtigt at få din kat på et årligt skema for kontrolbesøg hos dyrlægen.

Mindsk kattens stress for at forebygge hosteepisoder.

Hvis du har mere end én kat, skal du sørge for, at de har deres eget område og legetøj, så de kan lege med hver enkelt kat, der bor i kattehuset. Katte kan ikke være ekstremt stressede, uden at det kan mærkes på deres helbred.

Dyrlæger kan hjælpe med receptpligtig diæt og åndedrætsbehandlinger for at hjælpe katten tilbage på vejen til sundhed. En dyreforsikring er også en god idé, da den vil give katteejere en vis økonomisk lettelse, hvis der skulle udvikle sig noget alvorligt.

Konklusion

Hoste er et almindeligt problem hos katte, og der er mange mulige årsager til, at din kat kan hoste. Det er vigtigt at vide, hvornår du skal bekymre dig om din kats hoste, for at sikre, at den får den rette pleje. Nogle naturlige kosttilskud kan hjælpe med at lindre din kats hoste. Kontakt altid en dyrlæge, hvis du har bekymringer om dit kæledyrs helbred.

Tilbage til blog