Hvad kan jeg give min kat til smertelindring?

Update:
En hvid kat ligger på en hvid seng. Artiklen omhandler smertestillende til katte

Det siges, at katte har ni liv. Så lad os som ansvarlige kæledyrsejere sørge for, at så mange af dem bliver smertefri.

Uanset om de hopper fra et højt træ eller en polstret sofa, kommer katte sjældent til skade. Det skyldes deres meget fleksible knogler og ledbånd, som giver dem en unik refleks og beskytter dem mod fatale ulykker og skader.

Ikke desto mindre er katte udsat for forskellige former for smerte, der ændrer deres adfærd. Sommetider kan smerte være den grundlæggende årsag til angst eller aggression hos katte.

Dette blogindlæg kan hjælpe dig med at forstå årsagerne, tegn på smerte og mulige måder at behandle dem i tide.

Hvilke tegn skal du kigge efter, når din kat har smerter?

Katte er formodentlig de mest uafhængige kæledyr. Og det kan også være grunden til, at de opfører sig på en bestemt måde for at udtrykke deres smerte.

Nogle smerter kan være kroniske, men kan være langsomme til at reagere fysisk. Nogle kunne være mildere, men kunne forårsage mere ubehag. Men lad os under alle omstændigheder se nærmere på nogle af de mest almindelige tegn, som du kan observere, når din kat har smerter.

 • Længerevarende skjul i usædvanlige steder i hjemmet
 • modvilje mod at bruge kattebakken
 • forsømmelighed med hensyn til selvpleje
 • ikke viser interesse for at blive kælet eller holder sig væk
 • manglende appetit
 • manglende interesse for deres yndlingslege
 • overdreven drikkeri
 • pludseligt vægttab eller vægtøgning,
 • øget mængde af lyde, miaven, gråd
 • ændring i søvnmønsteret
 • øget aggression på grund af smerte
 • forsøger ofte at bruge kattebakken, men viser tegn på smerter eller vanskeligheder, mens den gør sit arbejde
 • usædvanligt hårtab, udvikling af en plet på huden

Smerter hos katte kan skyldes flere årsager. En underliggende indikation af en sygdom eller infektion, mangel, insektbid, aldring, at blive fanget i et vindue eller en dør eller endda en overbelastning af stress fører til smerte eller ubehag.

Nogle almindelige sygdomme, der forårsager ekstremt ubehag og smerte hos katte, er:

 • urinvejsinfektion
 • nyresygdom
 • blæresten
 • kattebronkitis
 • luftvejsproblemer
 • gigt
 • malabsorption af næringsstoffer
 • diabetes
 • hyperthyroidisme

Desuden ved du, hvordan dine katte normalt opfører sig. Hvad gør dem glade? Hvorfor gemmer de sig? Hvilken godbid eller leg kan ændre deres humør? Så hold øje med deres adfærd, og vær opmærksom på små ændringer, som du ikke vil ignorere.

Hvorfor kan jeg ikke give min kat smertestillende medicin til mennesker?

Smertestillende midler til mennesker kan være giftige og dødelige for små dyr. Styrken i disse lægemidler, der anvendes af mennesker, kan ikke omsættes af kæledyr. Især opioider eller smertestillende medicin i håndkøb kan efterlade negative virkninger på din firbenede ledsager.

Nogle kæledyrsejere giver deres kæledyr aspirin til smertelindring. Men det bør meget sjældent bruges under lægelige observationer, da katte ikke metaboliserer aspirin jævnt. Det kan således føre til maveforstyrrelser eller andre komplikationer.

Husk at undgå ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler såsom Tylenol eller ibuprofen. Disse kan have fatale konsekvenser for dit kæledyr.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg opdager, at min kat har smerter?

Når du har observeret ændringer i din kats adfærd og er sikker på, at smerter på en eller anden måde generer den, skal du straks kontakte din dyrlæge.

Du må ikke give dine kæledyr smertestillende medicin i håndkøb uden at analysere de underliggende årsager til smerten.

Nogle dyrlæger er åbne over for at overveje alternative behandlingsformer sammen med traditionelle metoder. F.eks. massageterapi, akupunktur eller østlig medicin.

Hvad kan jeg give min kat til smertelindring?

Først og fremmest skal du finde ud af, hvad der forårsager din kat smerter. Det burde dyrlægen have kunnet rådgive dig om.

Smertestillende midler til katte bør kun gives til katte, der er under dyrlægens behandling.

Nogle urter som f.eks. katteurt, mælkebøtte, hamp, lakridsrødder og kamille har været brugt af kæledyrsejere.

Desuden findes disse i form af godbidder og olier, som let kan gives sammen med foder.

Her er nogle andre forslag til smertelindring:

Hvis din kat har smerter på grund af gigt

Hos katte vil en ordentlig kost være en stor hjælp til at reducere kronisk inflammation og ubehag.

Mange overvægtige katte lider f.eks. af gigt. Ved at give dem foder med et lavere kalorieindhold og et moderat proteinindhold kan man hjælpe dem med at tabe sig, samtidig med at de bevarer muskelmasse og styrke.

Overdreven kropsvægt lægger ikke kun overdreven belastning på gigtlidende led, men fremmer også inflammation, som er roden til tilstanden. Fødevarer og kosttilskud, der indeholder store mængder omega-3-fedtsyrer, f.eks. docosahexaensyre, kan også hjælpe med at lindre irritation og ubehag i leddene.

Hvis din kat har smerter på grund af urinvejsinfektion

Tranebærsaft er en velkendt hjemmekur mod urinvejsinfektioner hos katte. Tegn på urinvejsinfektion er bl.a. at tisse for meget eller for lidt, at tisse uden for kattebakken og/eller at opleve betændelse og ubehag under urinering.

Det skal bemærkes, at ikke alle tranebærbaserede produkter er lige gode, og eksperter diskuterer også, om tranebærjuice kan behandle urinvejsinfektioner. Det har dog vist sig, at det kan lindre nogle af kattes lidelser i de fleste situationer.

Mangel på vitaminer

Vitaminmangel kan forårsage en række sundhedsproblemer. Vitaminer kan gøre underværker for din kat, selv om de virker basale og alt for almindelige. Vitaminer kan tilsættes til foderet for at styrke din kats naturlige immunforsvar og hjælpe med at bekæmpe årsagen til smerter. Kattevitaminer er generelt sikre, men som med alt andet skal du altid kontakte dyrlægen først. Det er bedre at være på den sikre side end at løbe en risiko.

Afsluttende ord

Uanset hvad der er årsag til, at din kat har smerter, skal du ikke bare selv diagnosticere det. Giv heller ikke smertestillende til kat, der er beregnet til menneskeføde. Rådfør dig altid med din dyrlæge.

Hvis du allerede kender årsagen til, at din kat har smerter, er der nogle hjemmemidler, som du kan prøve under vejledning af din dyrlæge.

Tilbage til blog