Separationsangst hos katte: 10 tegn at kigge efter

Update:
En kvinde holder en kat i sin hånd.

I modsætning til hvad mange tror, er katte ikke enspændere. Katte kan danne stærke bånd med andre dyr eller mennesker. De fleste kæledyrsejere er bekendt med separationsangst hos hunde. Men kattes separationsangst er også mulig, når de bliver adskilt fra de mennesker eller dyr, de er dybt knyttet til. Separationsangsten kan enten være mild eller alvorlig. Kattens adfærd vil ændre sig. Hvis du er opmærksom, vil du lægge mærke til de tidlige tegn på separationsangst og finde måder at hjælpe katten på.

10 tegn på separationsangst hos katte

Katte, der lider af separationsangst, vil udvise nogle symptomer. De tidlige tegn er subtile og bliver normalt fejlfortolket eller overset. Hver kat har en unik personlighed; separationsangst hos katte vil variere fra kæledyr til kæledyr. Du vil begynde at bemærke aggressiv, besiddende og klæbende, når den person, som katten er overdrevent knyttet til, forbereder sig på at forlade huset.

Derudover er her ti klassiske tegn, der viser, at din kat kæmper med separationsangst.

  1. Afføring eller vandladning uden for kattebakken: De fleste katte tisser eller laver afføring uden for kattebakken, når de føler sig ensomme eller løsrevet fra deres yndlingsperson. En undersøgelse viste, at mere end halvdelen af kattene tisser på forældrenes seng af separationsangst.
  2. Overgrooming: Din kat bruger unormalt meget tid på at pleje sig selv; der er et problem. Katten vil blive besat af at slikke sig selv. Du bør nok kontakte en dyrlæge, når du bemærker en adfærdsændring. Grooming vil starte som fortrængningsadfærd, men det vil udvikle sig, hvis det ikke kontrolleres.
  3. Destruktiv adfærd: Katten vil begynde at være destruktiv over for dig og deres omgivelser, når du ikke er hjemme. Selv om du har trænet din kat, vil den begynde at kradse på vinduesrammer og døre eller slå ting ned, når den er alene. Den destruktive adfærd er mere almindelig hos hanner.
  4. Overdreven vokalisering: Du vil bemærke højlydt og vedvarende miaven, gråd eller stønnen. Dette sker normalt lige efter, at ejeren er gået. Du skal dog ikke antage, at den overskydende vokalisering er kattes separationsangst. Sørg for, at alle andre medicinske problemer er udelukket først.
  5. Opkastning: Overgrooming vil få din kat til at kaste hårboller op mere end normalt. Det er også muligt for kæledyret at kaste mad op, mens du er væk.
  6. Overtilknytning: Dit kæledyr vil være for knyttet til ejeren eller plejeren. Det følger dem fra rum til rum og vil altid have konstant kontakt, når de er tæt på. Dette vil fortsætte, indtil du finder en måde at håndtere separationsangsten på.
  7. Dårlig appetit: Dette kan tyde på andre sundhedsproblemer, men det er også et af kattens symptomer på separationsangst. Den vil begynde at spise for hurtigt eller holde sig helt væk fra mad. Hvis din kat ikke spiser nok, kan den få sundhedsproblemer.
  8. For meget spænding ved din tilbagevenden: Din kat vil vise en sædvanlig mængde ophidselse, hver gang du kommer hjem igen. Men hvis dit kæledyr hilser dig overdrevent sprudlende, bør du være opmærksom.
  9. Forsøger at flygte: Du vil opleve, at din indendørskat forsøger at flygte, hver gang du forlader huset. Hvis den altid forsøger at komme ud, vil flugtforsøgene stige voldsomt.
  10. Aggressivitet over for andre mennesker: Aggressionen opstår, når andre forsøger at klappe eller røre ved dem. Hvis det normalt er en venlig kat, er dette et rødt flag, og du skal være meget opmærksom.

Hvad skal du gøre, hvis din kat lider af separationsangst?

Der er et par ting, du kan gøre for at afhjælpe separationsangst hos katte. Det afhænger alt sammen af de små ting, du gør i huset. Her er et par tips.

Lad være med at gøre et stort nummer ud af afgange og ankomster

Vær meget rolig, når du kommer tilbage eller forlader huset. Hvis din kat har problemer med adskillelse, vil den blive mere urolig, når den ser visse genstande eller handlinger, der indikerer, at du går. Tag dine nøgler diskret, og vær diskret med din afgangsrutine. Når du kommer tilbage, skal du forsøge at ignorere den opmærksomhedssøgende adfærd.

I stedet for at samle dem op, når de hilser sprudlende på dig, så vent, til de kommer ned. Adfærdsændringer vil hjælpe dig i det lange løb.

Tilbyd berigende aktiviteter

Find måder at berige din kats liv og miljøet på, når du rejser. Du bør overveje at efterlade masser af legetøj eller godbidder rundt omkring i huset, så kæledyret kan gå på eventyr. Organiser hjemmet på en måde, der gør dem mindre ensomme. Du kan have et kattetræ, som de kan se udenfor, og nogle fuglefoderautomater udenfor. Fuglene vil nogle gange fange deres opmærksomhed i timevis, selv om det kan få dem til at få lyst til at gå ud. Du kan også lade tv’et være tændt eller tænde for noget blød musik.

Oprethold en konsekvent rutine

En konsekvent rutine er meget afgørende for et kæledyr med angstlidelser. Hvis du kan, så gå ud og kom tilbage omkring samme tid hver dag. Dette vil dog være svært, især når dit job er uforudsigeligt. Når du er hjemme, skal du planlægge legetid og give en masse kram.

Udsættelse for andre mennesker

Når din kat kun er vant til at være i nærheden af dig, bliver det en udfordring at forebygge separationsangst. Når dine venner kommer på besøg, bør du give dem lov til at fodre katten eller lege lidt med den. Det kan tage tid, før kæledyret vender sig om, men det er det hele værd. En kat, der er vant til flere, er generelt mindre ængstelig. Den er også mere tilbøjelig til at acceptere andre plejere.

Prøv naturlige beroligende kosttilskud

Et naturligt middel mod angst omfatter nogle beroligende tinkturer eller olier. Tal med din dyrlæge, før du giver dem til din kat.

cbd olie til katte

Konklusion

Du bør først besøge en dyrlæge for at udelukke enhver medicinsk tilstand, når du begynder at bemærke disse tegn på separationsangst. Når du er sikker på, at kæledyret lider af separationsangst, kan du finde måder at forebygge det på. Vær mere opmærksom på de omgivelser, du efterlader dem i. Gør det så legende og mindst ensomt som muligt. Medicin mod angst bør være den sidste udvej, fordi adfærdsændringer normalt virker.

Tilbage til blog