Colitis hos hunde: 9 trin til forebyggelse

Update:
En hund står foran en lyserød baggrund.

Kort sagt:

Colitis er en irritation eller betændelse i tyktarmen. Dette resulterer i et væld af problemer som diarré, smerter, afføringsbesvær og mange andre ubehageligheder. Med den rette behandling, efter at have fastslået den nøjagtige årsag til tilstanden, kan du undgå tilbagevendende tilfælde af colitis. Du skal også praktisere de forebyggende foranstaltninger som f.eks. streng kostkontrol for at dette kan ske.

Colitis hos hunde

Colitis rammer almindeligvis, men ikke udelukkende mennesker. Forskellige typer kæledyr, herunder hunde, kan lide af colitis. Bemærk, at colitis også er kendt som inflammatorisk tarmsygdom.
Hunde er ligesom katte meget udsat for colitis. De kan få betændelse i tyktarmen, hvilket giver dem meget ubehag og mange symptomer. Tyktarmen er den del af kroppen, der håndterer de sidste faser af fordøjelsen, som f.eks. at opbevare afføringen midlertidigt eller aflevere den. Når afføringen opbevares, absorberer tyktarmen vand og gør den klar til at blive afleveret. En betændt tyktarm er imidlertid ikke i stand til at absorbere vand, hvilket resulterer i diarré.

Symptomer af colitis

Du kan se, om din hund har colitis ved at holde øje med følgende symptomer:

 • Hyppige, små mængder af halvformet til flydende afføring
 • Diarré
 • Anstrengelse eller synligt ubehag under afføring. Der kan også opleves anstrengelse efter afføring.
 • Små mængder lyserødt blod afgivet nær eller i slutningen af en afføring
 • Blod og slim i afføringen (dette er ofte tilfældet ved kronisk colitis)
 • Udtryk for trang til afføring og behov for at gøre det ofte
 • Opkastning
 • Vægttab (dette er et sjældent symptom)

Bemærk, at symptomerne på tyktarmsbetændelse varierer fra hund til hund. Det afhænger af tilstandens sværhedsgrad og af, hvordan hundens krop reagerer. Hvis du bemærker nogle af ovenstående symptomer hos din hund eller har mistanke om, at din hund har colitis, er det bedste at gøre at besøge en dyrlæge for at få klinisk hjælp.

Typer af colitis hos hunde

Der er to primære former for colitis

Akut

Akut colitis er, når din hund pludselig får colitis-symptomer. Denne form er ofte stressrelateret. Den kan f.eks. forekomme, når nogle hunde rejser eller besøger en frisør. Akut colitis kan også udløses af, at hunden spiser noget, som den ikke burde spise. Nogle gange går denne form for betændelse i sig selv igen. Det vil dog være klogt at besøge en dyrlæge, hvis symptomerne fortsætter med at vise sig.

Kronisk

Kronisk colitis er, når en hund oplever symptomerne gentagne gange i løbet af en måned eller mere. Kronisk colitis forsvinder ikke af sig selv. Det betyder, at det berettiger et besøg hos dyrlægen for at få hjælp.

Andre mindre kendte former for colitis er:

 • Colitis ulcerosa – dette er en form fører til en irritabel tarmsygdom og er karakteriseret ved kontinuerlig betændelse og sårdannelse i tyktarmen
 • Granulomatøs colitis – dette er en sjælden form, der rammer visse hunderacer som franske bulldogs og boxere

Hvad er hovedårsagen til colitis?

Der er mange årsager til colitis hos hunde. Nedenfor er nogle af de almindelige årsager til colitis.

 • n infektion i fordøjelseskanalen
 • Tarmorme eller parasitter
 • Medicinske tilstande som irritabel tarmsyndrom, immunsygdomme, pancreatitis og tarmkræft
 • Fødevareallergier eller dårlig kost
 • Gastrointestinale infektioner, alge- eller svampeinfektioner
 • Skader på tyktarmen
 • Stress (det lægger pres på din hunds immunsystem)
 • Sekundær reaktion på medicin eller antibiotika
 • Bakterier

Bemærk, at årsagerne til denne inflammatoriske sygdom hos hunde kan variere fra hund til hund eller race til anden. Den kan også variere afhængigt af miljøet.

Hvordan diagnosticerer dyrlæger colitis?

Oftest afhænger diagnosticering af colitis af hundens kliniske symptomer og historie. En dyrlæge kan også foretage en mikroskopisk vurdering af dit kæledyrs afføring for at afgøre, om det har denne inflammatoriske tarmsygdom. Dyrlægen kan også foretage andre tests, som rektalundersøgelse, cytologi og blodprøver.

I nogle tilfælde af colitis kan din dyrlæge også foretage yderligere colitisundersøgelser som f.eks. røntgenbilleder eller røntgenstråler/X-rays. Disse særlige tests for colitis hos hunde vil hjælpe dyrlægen med at undersøge tyktarmen og tarmkanalen for at se, om der er nogen uoverensstemmelser eller skader. Koloskopier, biopsier af tyktarmen, ultralyd af maven og bariumopløsninger kan også være nyttige. De fleste af disse colitisundersøgelser bruges til at udelukke andre tilstande som colontumorer eller irritabel tyktarm.

Under diagnosen colitis kan dyrlægen også spørge om følgende:

 • Hundens rejsehistorie
 • Symptomerne på colitis
 • Eksponering for andre hunde eller kæledyr
 • Om hunde har uovervåget adgang til din gårdsplads
 • Hvilken type hundemad hunde spiser eller deres kost
 • Hvis du har ændret hundefoder for nylig

Hvad skal jeg fodre en hund med colitis?

En uhensigtsmæssig kost er en af årsagerne til colitis hos hunde. Ved at fodre din hund med en hypoallergen kost kan du mindske risikoen for betændelse i tyktarmen.

Du kan prøve at øge fibermængden i din hunds kost. Det kan du gøre ved at tilsætte hvedekim, gulerødder og broccoli. Fødevarer og kosttilskud, der er rige på Omega 3- og 6-fedtsyrer, som f.eks. hampetilskud, kan også lindre en betændt tyktarm.

At holde op med at give hundemad eller faste i en eller to dage kan hjælpe, men du må dog ikke sulte din hund!

Behandling af colitis hos hunde

Det specifikke tilfælde af colitis hos en hund vil bestemme den passende behandling. Din dyrelæge kan vælge en eller flere af følgende behanwdlinger:

 • Der kan foretages en aformningsbehandling, hvis din hund mistænkes for at have orme eller parasitter
 • Probiotisk behandling for at hjælpe med at bekæmpe parasitter og bakterier, der forårsager colitis hos hunde
 • Antiinflammatoriske lægemidler til tarmen
 • Antimikrobielle lægemidler til behandling af infektioner og til at komme af med bakterier

Bemærk, at disse colitisbehandlinger skal anbefales af en uddannet og erfaren dyrlæge. I nogle tilfælde kan dyrlægen anbefale, at din hund bliver indlagt på hospitalet for at kontrollere diarréen. Dette sker, hvis colitis er alvorlig. Hvis du får lov til at tage din hund med hjem, skal du følge dyrlægens anvisninger om, hvordan du skal medicinere og passe på dit kæledyr. Du skal sikre dig, at du følger instruktionerne nøje for at mindske risikoen for, at diarréen kommer tilbage.

9 trin til at forebygge colitis hos hunde

Du behøver ikke at vente på, at din hund får colitis. Det er nemmere at forebygge colitis hos hunde end at behandle dem. Du kan praktisere følgende 9 forebyggende trin for at forhindre din hund i at få det.

 1. Få din hund regelmæssigt undersøgt for orm, bakterier og parasitter
 2. Gør dit bedste for at minimere stress i din hunds liv
 3. Sørg for, at din hund spiser en velafbalanceret kost
 4. Giv ikke usunde godbidder eller fødevarer til din hund
 5. Hold din hund fra vilkårlige spisevaner ved at holde affald, rester og andre skadelige fødevarer uden for din hunds rækkevidde
 6. Undgå at foretage pludselige ændringer i din hunds kost, især hvis den har en følsom mave
 7. Sørg for, at din hund er opdateret med alle de vacciner, som dyrlægen anbefaler
 8. Begræns din hunds kontakt med potentielt syge hunde, især på offentlige steder som f.eks. i hundeskove og i parken
 9. Hold din hund i snor for at forhindre den i at gå på spadseretur

Afsluttenderd: Hvad sker der, hvis din hund får konstateret colitis?

Når du har besøgt en læge og fået den nødvendige hjælp, er prognosen for en hund med colitis ofte fremragende med hensyn til hurtig bedring. Det betyder, at en hund med colitis sandsynligvis vil vende tilbage til det normale inden for kort tid. I tilfælde af akut eller colitis forårsaget af stress kan du f.eks. forvente, at den bliver rask inden for tre til fem dage. På den anden side kan du ved kroniske eller tilbagevendende tilfælde af colitis forvente en bedring i løbet af lidt over en uge. Med den rette behandling, efter at du har fastslået den nøjagtige årsag til tilstanden, kan du undgå tilbagevendende tilfælde af colitis. Du skal også praktisere de forebyggende foranstaltninger, der er nævnt ovenfor, som f.eks. streng kostkontrol, for at dette kan ske.

Tilbage til blog