Ernæring til hunde: Lav en sund kostplan for din hvalp

Update:
En hund spiser frugt.

Hurtigt kig:

Alle hundeejere skal kende vigtigheden af hundeernæring for at forstå videnskaben om fodring af hunde. Giv din hund en afbalanceret kost fyldt med alle de vigtige næringsstoffer.

Ernæring påvirker en hunds adfærd, viser en undersøgelse.

Hvis du kun fodrer med hjemmelavet mad, vegansk eller vegetarisk kost, bør du måske tage din idé op til fornyet overvejelse.
Bliv inspireret! Se et eksempel på en fødevaretabel for din hund nedenfor.

Oversigt

Det forhold vi har til vores kæledyr, især hunde og katte, har udviklet sig fra blot at være kammerater til familiemedlemmer. Derfor er deres sundhed og velbefindende ofte en udfordring for kæledyrsejere.

Disse udfordringer skyldes forkert valg af foder, forkerte spisevaner (som de fleste hunde får fra deres ejere) eller fodring med foder af dårlig kvalitet, som fås i kommercielt tilgængeligt foder.

Har du nogensinde tænkt over, om den mad, du giver din hund, opfylder dens ernæringsmæssige behov?

Som kæledyrelskere ønsker vi, at vores kæledyrsvenner skal trives, vokse sundt og leve et lykkeligt liv. Og det betyder, at vi skal fodre dem med en række friske og nærende fødevarer.

Med en eksplosion i kæledyrsfoderindustrien med et omfattende udvalg af færdigpakket/dåsefoder bliver kæledyrsejere bombarderet med overvældende dyre valgmuligheder. I et sådant scenarie er det vigtigt at træffe købsbeslutninger baseret på:

(a) pålidelige oplysninger,

(b) dit kæledyrs personlige ernæringsbehov (overvej race, størrelse, alder, helbredstilstand, adfærd osv.)

Lad os diskutere yderligere.

Hvad er hundeernæring?

Den proces, hvorigennem maden forbedrer eller ændrer din hunds sundhed, er ernæring. Ligesom mennesker har hunde også brug for en afbalanceret kost for at vokse, styrke deres immunforsvar og bevare et optimalt helbred.

Derfor skal en næringsrig måltidsplan til dit kæledyr indeholde komponenter fra de tre store fødevaregrupper: proteiner, kulhydrater og fedtstoffer. Disse kan komme fra en kombination af fødevarer fra animalske og vegetabilske kilder. Sammen med 12 vitaminer og mineraler og rent vand.

Hvad skal en hunds kost bestå af?

Kost til din hund kan være en kombination af hjemmelavet mad, råkost og billig kommerciel foder til kæledyr. Men sørg for at fodre din hund med en afbalanceret mad af høj kvalitet fyldt med alle de næringsstoffer, som den har brug for.

European Pet Food Industry Federation anbefaler, at hundefoder skal indeholde 37 essentielle næringsstoffer. Lad os gå på opdagelse.

Proteine

Proteiner af høj kvalitet er det vigtigste i hundemad.

Det indeholder de ti essentielle aminosyrer, som er byggestenene for deres muskel- og vævsudvikling.

De leverer også kulstofkæderne til fremstilling af glukose til energi.

Kilde: Alle kødprodukter, organkød, æg, ris, hvede, majs, bønner, grønne ærter osv.

Fedtstoffer

Fedtstoffer og essentielle fedtsyrer fra animalske og vegetabilske kilder supplerer fødevarens smag og konsistens.

De hjælper også med at transportere de nødvendige fedtopløselige vitaminer til cellerne.

Essentielle fedtsyrer som omega 3- og 6-gruppen hjælper med at vedligeholde hud, pels, syn, indlæring, forebyggelse af allergier, infektioner i immunsystemet og andre fysiologiske funktioner.

Kilder: Svine- og fjerkræfedt.

Essentielle fedtsyrer stammer fra animalske fedtstoffer, planter og frøolier. F.eks. fiskeolie, hørfrøolie og hampefrøolie.

Kulhydrater

De tre hovedtyper af kulhydrater er sukker, stivelse og fibre.

Kilder: Kommercielt hundefoder af høj kvalitet, bælgfrugter og plantefoder.

Forholdet mellem kulhydrater, proteiner og fedtstoffer varierer dog afhængigt af dit kæledyrs energi- og ernæringsbehov. Andre lige så vigtige faktorer, der er afgørende for kvaliteten og mængden af foderet, er alder, størrelse, race, livsfase (drægtighed, amning), helbredstilstand og fødevareintolerans.

Den sidste, men vigtige energi- og næringskilde er små mængder vitaminer og mineralgrupper, som er vigtige for at udføre metaboliske funktioner og bidrage til at opretholde hundens generelle sundhed. Calcium, fosfor og D-vitamin er vigtige for at holde deres knogler stærke og forebygge tandsygdomme.

Hvorfor er ernæring vigtigt for hunde?

Selv om hunde er menneskets bedste ven, vidste du så, at nogle ejere opgiver eller afleverer dem til dyreinternatet?!

Hundeejerne opgiver deres hunde, fordi de udviser aggressiv eller destruktiv adfærd, ulydighed, skidt i huset, overdreven gøen, aggressivitet over for mennesker eller andre dyr, løber væk og mange andre adfærdsproblemer.

Nylige rapporter viser, at spærringsperioden har vist en øget efterspørgsel efter hvalpe i Storbritannien fra folk, som ikke tidligere havde været interesseret i at eje et kæledyr. Da de nye ejere ikke har nogen eller kun en ringe viden om hundeernæring, ender de ikke blot med at vælge den forkerte kost til kæledyrene, men de ved heller ikke, at det også påvirker deres adfærd!

Har du nogensinde tænkt over, hvorfor hunde udviser dårlig adfærd?

En undersøgelse påpeger med rette, at hundeadfærd kan påvirkes af kostkomponenter. Nogle af resultaterne er som følger:

 • En proteinrig kost giver de essentielle aminosyrer, der er nødvendige for syntesen af enzymer og andre proteiner. Samtidig anvendes aminosyrer som forløbere for syntesen af neurotransmittere og hormoner. Disse modulerer og etablerer kemiske budbringere, der direkte påvirker adfærden.
 • Kostsammensætningen, tilgængeligheden af næringsstoffer og interaktioner mellem næringsstoffer bestemmer tilgængeligheden af prækursorer i hjernen, hvilket efterfølgende påvirker din hunds adfærd eller stressmodstandsdygtighed.
 • Konstant fodringsmotivation mellem måltiderne kan øge stereotyp adfærd, aggression og nedsat hviletid. Men dette kan korrigeres ved at indføre en fiberrig kost. (husk på, at forskellige hunderacer kan reagere forskelligt)
 • Foder med lavt til middelhøjt proteinindhold mindsker territorial aggression (overdreven gøen, aggressiv adfærd i nærvær af fremmede eller andre dyr, herunder hunde) sammenlignet med foder med højt proteinindhold.

Undersøgelsen gentager i bund og grund, at hundeernæring er en uundværlig faktor, der bidrager til adfærdsproblemer. Hvis mere forskning fokuserer på at udforske denne sammenhæng, kan det have en positiv indvirkning på hundenes velfærd.

Derfor skal du observere dit kæledyrs aktiviteter og adfærd efter at have fodret det med et bestemt måltid, rådføre dig med din dyrlæge og foretage de nødvendige ændringer, indtil du opnår det ønskede resultat.

Hvad skal jeg fodre min hund?

Der findes et overvældende udvalg af hundefoder på markedet! Det er en udfordring at træffe det rigtige valg.

Find på en overkommelig (budgetvenlig) og nem at skaffe (lokalt indkøbt) madplan. Indkludér en kombination af hjemmelavet, råkost, specialfremstillet eller funktionelt foder, frisk, vådt og tørt hundefoder.

Hvis din hund har særlige fødevareallergier eller helbredsproblemer, skal du rådføre dig med din dyrlæge om det rigtige fodervalg, mens hunden er på medicin.

Denne metode vil give dig fleksibilitet til at ændre (reducere eller øge) deres kost efter årstidernes skiften, aktivitetsniveau, vægtkontrol, graviditet, amning osv. På denne måde får de en god ernæring og forbliver sunde.

Her er et eksempel på en fodertabel for en sund hund (til inspiration).

 • Animalske produkter – Kød fra oksekød, lam, fjerkræ, svinekød, kanin og vildt giver proteiner, aminosyrer, fedtstoffer, essentielle fedtsyrer, jern og vitaminer.
 • Fisk er også en god kilde til protein, lavt indhold af mættet fedt, vitaminer og mineraler. De fordøjes bedre, når de er kogte. Sørg for at fjerne eller knuse store fiskeben, inden du fodrer dem. Ikke alle fiskeben bliver let fordøjelige eller er sikre for hunde at sluge. Hvidfisk, laks, sardiner, havkat, torsk og hvilling er nogle sikre valg. Det er godt at undgå hajer, sværdfisk, kongemakrel, flisefisk og albacore-tunfisk.
 • Kogte eller røræg er letfordøjelige proteiner, vitaminer og mineraler af høj kvalitet.
 • Mejeriprodukter – Mælk, yoghurt, ost
 • Grøntsager er en god kilde til vitaminer, mineraler og fibre for hunde. Du kan fodre med kogte eller konserverede gulerødder, ærter, bønner, selleri, rosenkål, spinat og broccoli. Rå agurk er en energibooster, fyldt med C- og K-vitamin, kalium, kobber og magnesium. Det hjælper også tykke hunde med at tabe sig.
 • Frugt – æbler, mango, bananer, appelsiner, ferskner, pærer, vandmeloner.
 • Korn er en god kilde til kulhydrater og giver energi. Du kan inkludere majs, ris, hvede og byg i kogte eller forarbejdede fødevarer.
 • Fedtstoffer og olier, der stammer fra både animalske og vegetabilske frø, passer til hunde. Omega 3 og omega 6 er de to essentielle fedtsyrer.

Ved at supplere din hunds almindelige kost med yderligere vitaminer og mineraltilskud i samråd med din dyrlæge sikrer du, at kæledyr får det nødvendige daglige kostindtag.

CBD olie som en kilde til essentielle fedtsyrer

Omega 3 og omega 6 er familier af flerumættede fedtsyrer, der består af flere andre fedtsyrer, der er afledt af linolsyre (LA) og 𝝰-linolensyre (LNA). Men disse kan ikke syntetiseres naturligt af hunde og skal suppleres gennem deres kost.

Lad os se på nogle resultater fra forskningen for at få mere at vide:

 • Adskillige undersøgelser har rapporteret om fedtsyrers betydning for opretholdelse af sundhed og forebyggelse af sygdomme, herunder autoimmune sygdomme, diabetes, kronisk inflammation, visse typer kræft osv.
 • Undersøgelser har vist, at hampefrøolie er en komplet ernæringskilde, fordi de findes i det mest ideelle 3:1-forhold.
 • Eksperter mener, at øgede omega-3 fedtsyrer leverer energi til kroppens væv, især i graviditetsperioden. Og omega-6-fedtsyrer for normal reproduktion, vækst, immunfunktioner og hudens sundhed.
 • De hjælper også med at bekæmpe kronisk inflammation og fremme sundheden i leddene.

Kilder til omega-3-fedtsyrer kan være fra fisk, æg og bladgrøntsager. Og omega-6 fra vegetabilske olier, solsikkeolie, majs, kylling, svinekød og oksekød.

NatuPet CBD olie er fra hampeolie og kan nemt suppleres i deres kost eller indgives oralt.

På denne måde kan du være sikker på, at dine hunde har fået deres daglige dosis af disse vigtige essentielle fedtsyregrupper.

Hvor meget skal jeg fodre min hund?

Der er to aspekter, der skal tages i betragtning:

 1. Antal
 2. Hyppighed af fodring

Ud over race, alder og størrelse afhænger dit kæledyrs energibehov også af livets fase og andre vigtige kropsfunktioner. Så en simpel metode til at bestemme mængden er at vurdere det daglige kaloriebehov.

Sunde voksne hunde

Generelt anbefaler de fleste dyrlæger, at sunde voksne hunde fodres to gange om dagen. Ældre hunde kan have brug for mindre portioner. Hvis du har en overvægtig hund, bør du måske kontrollere fedtet mad og holde den aktiv.

Hvalpe

At fodre hvalpe i vækst kan gøre dig udmattet nogle gange! Især hvis du har hvalpe af store racer, kan de have brug for tre til fire fodringer om dagen. Nogle hvalpe kan sluge en skål mad i løbet af et øjeblik og give dig et uskyldigt “Jeg vil have mere!”-blik. Så det er bedst at fodre dem med små måltider fordelt over hele dagen. Tænk på deres overgangstid fra modermælk til fast føde for at sikre en sund vægtøgning.

På den anden side skal små racer måske fodres en eller to gange om dagen. Fodre dem i henhold til deres racespecifikke kaloriebehov på dette stadium.

Lakterende hunde

Afhængigt af antallet af hvalpe, som en hunhund har, kan det være tre til fire gange om dagen, at du skal fodre din ammende hund. Husk at holde hunden hydreret med en masse frisk vand. Små måltider fordelt over hele dagen, mindre tørfoder erstattet med halvfugtigt, vådfoder og supper kan også være en hjælp.

Når det drejer sig om fodring, skal du desuden huske på disse vigtige punkter:

Ligesom vi føler os tilfredse og glade efter et overdådigt måltid, skal hundefoderet være velsmagende og naturligt tilfredsstille deres sult. Når du vælger færdiglavet hundefoder på dåse, skal du sikre dig, at det er sikkert og fordøjeligt.

Du må aldrig fodre din hund med bordrester. Menneskefødevarer indeholder mere salt, smagsstoffer og krydderier, som ikke er egnet til hunde. Da hunde er mere modstandsdygtige dyr, synes de at kunne tåle menneskeføde. Men deres biologiske systemer er ikke tilpasset til at behandle det, vi spiser.

Når du prøver ny mad (dåse/dehydreret/frosset/råkost), skal du introducere små mængder.

Giv frisk mad til hvert måltid. Undgå at give gammelt/modent mad.

Kan jeg give min hund menneskeføde?

Nogle ejere foretrækker menneskefoder, fordi de foretrækker ingredienser af høj kvalitet. Men ikke al menneskeføde er sikkert for kæledyr. Syntetiske tilsætningsstoffer, der anvendes i fødevarer beregnet til mennesker, kan være skadelige for hunde.

Der er dog ingen skade ved at give kæledyrsfoder med ingredienser af menneskelig kvalitet, der stammer fra lokale gårde, er fri for skadelige kemikalier, pesticider og kunstige smagsstoffer og ikke er genetisk modificeret.

Men færdiglavet menneskeføde indeholder for meget sukker, natriumklorid og andre krydderier. Disse er bestemt ikke beregnet til hunde.

Hvordan er Natupet produkter veganske?

Som ejer af et kæledyr har du ret til at vide, at du giver dine kæledyr sikker mad til dem. Når du tilføjer CBD til dit kæledyrs foder, skal du sikre dig, at CBD’en stammer fra hamp.

NatuPet’s specielt udviklede CBD olie til hunde er mærket vegansk for at informere og oplyse kæledyrsejere om produktets ingredienser.

NatuPet CBD olier til hunde indeholder ikke ingredienser, der stammer fra dyr eller animalske biprodukter. I stedet fokuserer de på at levere tiltrængte fedtsyrer som en del af et næringsrigt måltid.

Er vegetarisk/vegansk kost sikkert for hunde?

Et populært spørgsmål blandt veganere og vegetariske hundeejere, som er begejstrede for at prøve på deres kæledyr.

Der findes allerede mange dyrefodermærker på markedet, som tilbyder vegansk hundefoder og veganske kibbles.

Ikke desto mindre betegnes hunde som altædende, selv om de stammer fra den grå ulv (kødædende). Husdyrene har udviklet sig fysisk, men deres natur er fortsat artsspecifik, og det samme gælder deres spisevaner.

Selv om det måske ikke har skadelige eller dødbringende konsekvenser at fodre din hund helt vegetarisk eller vegansk, vil det påvirke deres ernæring og fysiske udvikling, da kød er en vigtig del af deres kost.

Tilbage til blog