Hvordan man Behandler og Håndterer Albuedysplasi hos Hunde

Update:
En blond hund giver hånd til en mand på bænken.

Albueledsdysplasi er en almindelig sygdom hos hunde. Den opstår, når knoglerne i albueleddet ikke hænger godt sammen. Dette forårsager smerter i din hunds albue og får den til at halte. Lad os undersøge tilstandens symptomer og egnede behandlingsmetoder til behandling af din hunds albue.

Almindelige tegn og symptomer på albueledsdysplasi hos hunde

Albueledsdysplasi hos hunde viser sig ved forskellige symptomer. Disse omfatter:

 • Hundens lemmer kan vise følgende symptomer: Hinkning og stivhed i hundens lemmer
 • Dyret udviser mindre entusiasme for gåture og lege
 • Hundens forpoter peger udad, og albuerne synes at stå i en underlig vinkel
 • Albuerne virker hævede og oppustede
 • Hundene holder albuerne for stramt ind til kroppen
 • De ramte hunde har svært ved at rejse sig op og støtte kroppen ved hjælp af albuen

Albueledsdysplasi bliver ofte hurtigt afvist af hundeejere og forvekslet med midlertidige traumer eller skader og forbliver udiagnosticeret indtil et senere stadium.

Du bør hurtigt søge hjælp hos din hunds dyrlæge for at få en passende behandling. At vide, at der er et ledproblem, er altid et skridt tættere på at løse det.

Årsagerne til albueledsdysplasi

En hunds albueled består af tre hovedknogler; radius, ulna og humerus. Hvis de har en dysfunktion, vil en hunds albue blive enormt påvirket.

Albueledsdysplasi kan også opstå på grund af traumer forårsaget på lemmerne, alderdom eller genetik. Nogle hunderacer er mere tilbøjelige til at få albueledsdysplasi end andre.

Forudgående tilstande som f.eks. medial compartment disease, fragmenteret medial coronoid process og albueinkongruens kan forårsage albuedysplasi hos dine hundevenner:

 • Forenet Anconeal Proces: Dette er normalt arveligt og henviser til, at albueknoglepladen lukker ukorrekt. Det fører til en ledirritation, der påvirker hundens gang. Hvis det ikke behandles, kan det manifestere sig i albueledsdysplasi.
 • Osteochondritis dissecans: Her løsner en hunds albueledbrusk sig fra leddet og forårsager betændelse og ubehag. Det er en unormal udvikling, der hovedsageligt ses hos store racer, forårsaget af genetik, hurtig vækst, traumer, manglende blodgennemstrømning og hunde, der modtager store mængder calcium.
 • Albueledsinkongruens: Nogle hunde har ufuldstændige albue knoglestrukturer ved albueleddet. Hundens brusk slides derefter op og forårsager ubehag ved gang.
 • Fragmenteret Coronoide Proces: Dette henviser til, når dine hunde brækker de indre knogler i albueleddet. Dette irriterer leddets foring og slider brusk af. Dit dyr vil udvikle ubehag og opleve vanskeligheder ved at gå.

Hunderacer, der er mest udsatte for albueledsdysplasi

Alle hunde kan få albuedyslasi, men nogle racer kan være mere sårbare end andre. Sygdommen rammer især hunde af store racer og kæmpehunde som f.eks;

 • Grand Danois
 • Golden retrievere
 • Rottweilere
 • Bassethunde
 • Labradore
 • Schæferhunde
 • Berner Sennenhunde

Du skal dog forstå, at tilstanden ikke er specifik for nogen race. Den kan også ramme de mindre dyreracer. Tag dine hunde med til dyrlægen, når du bemærker symptomer eller tegn.

Hvordan diagnosticeres albueledsdysplasi?

Ud over tegnene, hvordan kan dyrlægen så vide, at dine hunde har albueledsdysplasi? Lammelse af forben og albuer og gangbesvær kan være tegn på andre sygdomme hos hunde. Her er nogle måder, der bruges til at kontrollere en hunds albue for dysplasi.

Fysisk ganganalyse

Dyrlægen vil fysisk vurdere hundens albue, mens de undersøger om der er ubehag i området. De kan lægge pres på leddene for at kontrollere for eventuelle problemer. Dyrlægen bevæger derefter albueleddet i en fuld bevægelse. Hvis dyret viser tegn på ubehag i albuen, går klinikeren videre til røntgenundersøgelser.

Røntgenundersøgelse eller ortopædisk CT-scanning

Selv om smerter og ubehag i albuen er et stort tegn på dysplasi, kan det være misvisende på nogle punkter. Som sådan vil dyrlægen udføre en CT-scanning af albuen eller røntgenbillede for at vurdere hundens albue yderligere. Hvis scanningen viser en FCP (fragmenteret processis coronoideus), osteofytter på anconealkammen eller glidende humerus osteotomi, kan din hund lide af albuedysplasi.

De bedste måder at behandle dine hunde for albuedysplasi på

Der er flere måder, hvorpå du kan behandle hunde med albuedysplasi. Du vælger behandlingsmuligheden ud fra din hunds tilstand, vægt og andre individuelle aspekter. Lad os udforske.

Kontroller hundens vægt

Hvis dit dyr er overvægtigt eller lider af fedme, kan sygdommen tage større skade på det. For at håndtere dette skal du kontrollere din hunds vægt, så sygdommen ikke tynger deres albuer ned. Vægtkontrol kan være en enkel, men kompliceret procedure. Du bliver nødt til at holde dig til en ordentlig hundekost. Din dyrlæge kan rådgive dig om en personlig behandlingsplan for, hvordan du kan kontrollere din hunds vægt.

Brug antiinflammatorisk medicin (ordineret af din dyrlæge)

Mens din hund er hos dyrlægen, vil den få et par fysiske undersøgelser og røntgenundersøgelser for at fastslå omfanget af albueledsdysplasi. Dyrlægen kan derefter administrere antiinflammatoriske lægemidler til smertelindring og komfort for din hunds albue. Sørg for at indgive medicinen i det nødvendige tidsrum; stop ikke, før dosis er færdig.

VIGTIGT: Giv aldrig din hund smertestillende medicin uden først at konsultere en dyrlæge, især hvis den er beregnet til mennesker. Læs om farerne ved smertestillende medicin til mennesker på hunde her.

Øve sig i kontrolleret træning

Dyr har brug for regelmæssig motion, ligesom vi har. Du kan begynde med at udføre kontrollerede aktiviteter som f.eks. tidsbestemte gåture, hoppe, skridte og jagte for at styrke albuen. Begynd i det små, mens du bevæger dig mod de udvidede øvelser, især på albuen. Hvis du bemærker ændringer, skal du tale med dyrlægen og afgøre, hvad der er den bedste fremgangsmåde.

hund leger med bold

Lad din hund hvile sig et stykke tid

Har din hund været aktiv i for lang tid? Så er det måske på tide at lade dens lemmer og albue hvile. Hvis hundens albue er for smertefuld, og du bemærker for meget ubehag, når du går, bør du lade dyret hvile i et par dage. Hvis intet ændrer sig på ledområdet, skal du hurtigt besøge dyrlægen.

Albueløsningskirurgi til din hund

I værste tilfælde vil dyrlægen anbefale en operation. Din hund vil gennemgå en særlig operation for at erstatte leddet. Efter en eller to måneder kan dyret komfortabelt gå rundt, før det løber og jager, mens det støtter sig selv. Det er en proces, der lindrer din hundes smerter.

Fysioterapi og hydroterapi

Dette er to vigtige aktiviteter, som din hunds albue kan have gavn af. Hydroterapi bruger modstand, opdrift og viskositet i vand til at hjælpe din hund med at bevæge sit skadede led og albue. Din hund føler sig lettere i vand og kan komme sig meget hurtigt efter albueledsdysplasi. På den anden side er fysioterapi, når hunden får fysiske aktiviteter for at forbedre albuens tilstand. Din dyrlæge kan anbefale gode terapeuter.

hund svømning

Giv ledtilskud

Kosttilskud, der indeholder omega 3- og 6-fedtsyrer, kan hjælpe med at bekæmpe inflammation og bidrage til en hurtigere genopretning.

cbd olie til hunde

Konklusion

Albueledsdysplasi er en tilstand, der kan behandles og håndteres. Det vigtigste er at identificere den i tide og tale med din dyrlæge. Hvis du bemærker et eller to tegn på albueledsdysplasi, bør du hurtigt gå til dyrlægen for yderligere vurdering. Husk, at albueledsdysplasi kan være et tegn på forskellige albueledstilstande hos din hund. Håndter det tidligt, og få en glad hund.

Tilbage til blog