Skæl og tør hud hos hunde: Hvad forårsager dem

Update:
En sort hund bliver vasket i badekarret.

Kort fortalt:

Skæl hos hunde er lige så generende som skæl hos mennesker. Nogle af årsagerne kan være forskellige, men pleje i hjemmet og yderligere besøg hos dyrlægen vil være en stor hjælp for at sikre, at din hunds hud ikke er skællet. Regelmæssige plejebade og fedtsyretilskud til kosten er alle tips, der forbedrer hudens sundhed enormt og holder skæl på afstand.

Lad os tale om skæl på hunde

Hvis du har bemærket usædvanlig tør, hvid, flaget hud på din yndlingshvalps hud, og denne tilstand varer ved i et stykke tid, kan din hund faktisk have skæl.

Hvis den flagrende hud ikke er vedvarende, er der intet at bekymre sig om. Men hvis du begynder at lægge mærke til disse hvide flager på din hunds seng eller i huset, kan det være på tide, at du opsøger en dyrlæge.

Fakta om skæl hos hunde

Alene det faktum, at hundeskæl ikke er noget, som mange mennesker er opmærksomme på, gør det endnu sværere at behandle problemet. Skæl hos kæledyr ligner det, som mennesker får. Den eneste væsentlige forskel er årsagen.

Skæl er pr. definition døde hudceller. Når disse celler forbliver på hundens pels og hud for længe, bliver den irritabel. Spotting af disse skæl afhænger af farven på din hunds hud og pels, hvilket gør det lidt vanskeligt for nogle ejere.

Et andet vanskeligt aspekt af dette er, hvor du bemærker din hunds skæl. Opdager du skæl ét sted eller over hele din hvalps hud og pels? Hvis det kun er et enkelt sted, er det måske bare en midlertidig hudirritation. Når du har konstateret, at det helt sikkert er hundeskæl, skal du hurtigt kontakte din dyrlæge for at få råd.

Hvad forårsager skæl hos hunde?

Da døende celler altid bliver erstattet af nye sunde celler, har hunde fundet en måde at slippe af med denne flagrende hud på ved at pleje sig. Vedholdende skæl har tendens til at fremhæve et underliggende problem, der kan være alt fra:

  • Hudinfektioner
  • Manglende pleje
  • En hudlidelse

Så hvad er nogle af de kroniske årsager til skæl hos hunde? Her er et par stykker:

Genetiske forhold

Genetiske sygdomme anses for at være uheldige for de væsener, de påvirker, og det er ikke anderledes for hunde.

Seborré

Seborré er en medicinsk tilstand, der opstår, når babyhudceller bliver skubbet til hundens hudoverflade før tiden. Da cellerne ikke er fuldt udviklede, er den limlignende substans, der skal holde dem på plads, svag. Dette medfører, at disse unge hudceller let bliver flagagtige og forårsager skældannelse.

Hos hunde kan denne tilstand også være ledsaget af en fedtet pels, da kirtlerne forsøger at kompensere for, at hudcellerne er skællede. Hvad der forårsager Seborrés er stadig ukendt til dato, men det faktum, at det påvirker en bestemt race, peger på genetik.

De hunderacer, der er mest ramt af Seborré, er:

  • West Highland White Terrier
  • Amerikansk Cocker Spaniel
  • Dobermann Pinscher
  • Engelsk Springer Spaniel

Gående skæl

Gående skæl er en betegnelse for Cheyletiella-miderne og adskiller sig fra almindelig skæl. Disse ydre parasitter er store nok til at kunne ses med øjnene og ligner hvide hudflager, deraf navnet walking dandruff (vandrende skæl). Miderne gør sig hjemme på hundens hud og lever af den og lægger endda æg på den. Dette resulterer i, at hunden får kløende hud og generelt er utilpas.

Kostproblemer

Din hunds hud har brug for specifikke næringsstoffer for at holde den sund. Da de fleste af disse næringsstoffer kommer fra hundens kost, kan en forkert kost være årsag til skæl, hvis din hund ikke får de rigtige næringsstoffer.

En hunds kost bør have et højt indhold af omega 6- og omega 3-fedtsyrer, som spiller en afgørende rolle for pelsens og hudens sundhed og forhindrer skæl eller tørre hudpletter. Enhver justering af kosten bør dog ske efter råd fra din dyrlæge, da du kan ende med at forårsage mere skade på huden.

En hunds hudinfektion

Bakterier og svampe er de vigtigste årsager til hudinfektioner. Disse infektioner reducerer hudens beskyttelsesforanstaltninger og gør den modtagelig for andre farer som f.eks. skæl. Det er ligegyldigt, om pelsinfektionen eller skælen kom først, men der kræves de rigtige behandlinger for at bringe din hunds hud tilbage til en sund tilstand fra den flagagtige tilstand.

Underliggende helbredsforhold

Ud over genetiske forhold spiller hormoner også en stor rolle for din hunds hudsundhed. Hypothyroidisme, som er, når skjoldbruskkirtlerne er mindre aktive, medfører en betydelig ændring i hundens hudsundhed.

Andre almindelige syndere er en autoimmun sygdom kaldet pemphigus og en tilstand kaldet Cushings sygdom, som kan få huden til at flage. Disse resulterer også i en svækkelse af immunsystemet, hvilket åbner hunden op for yderligere infektioner.

Hvordan slipper man af med skæl på en hund?

Nu hvor vi har set på, hvad der forårsager skæl, skal vi se på, hvordan vi kan slippe af med dem. De fleste af disse vil være direkte midler mod årsagerne, hvilket gør det meget lettere at spore dem. Afhængigt af skælets sværhedsgrad kan behandlingen foregå direkte hjemme eller ved at besøge en dyrlæge.

Her er et par hjemmebehandlinger:

Pleje

Konsekvent pleje er den mest sikre måde at bevare hudens sundhed og håndtere skæl hos hunde på. En måde at gøre dette på er at børste din hund. Dette er med til at sikre, at overskydende hudolier spredes i pelsen, og at døde celler og hår fjernes. Til generel vedligeholdelse anbefales det at børste en gang om ugen. Ved skæludbrud anbefales det at børste din hund dagligt.

Tilbage til blog