Smertestillende midler til hunde: Hvad skal jeg give min hund til smertelindring

Update:
En blond hund ligger på gulvet.

Hunde er lige så følsomme over for smerte og ubehag som mennesker. Hvis din hund viser symptomer på smerte, bør du kontakte din dyrlæge. Selv om der er mange tilgængelige muligheder for behandling af smerter hos hunde, skal du passe på ikke at overmedicinere din hund. De vil være i stand til at bestemme den bedste medicin, du kan bruge til at behandle tilstanden.

Mange smertestillende midler til mennesker kan have negative reaktioner på din hund og kan endda være dødelige. Derfor skal du være meget forsigtig med doseringen og vælge de rigtige lægemidler.

Du bør nøje holde øje med din hund for eventuelle reaktioner. I tilfælde af ændringer skal du besøge dyrlægen for yderligere vurderinger.

Hvordan kan jeg se, at min hund har smerter?

Ofte er hundeejere ikke i stand til at fortælle, at deres kæledyr har brug for smertelindring til hunde. Det kan være lettere at se, at hunden lider, hvis den er syg eller skadet. Du bør også tjekke din hunds adfærd for at se, om den er blevet mere aggressiv eller asocial. Hvis de ikke virker begejstrede for at se dig, kan de have smerter.

Hvis du forstår de forskellige typer smerte, din hund kan opleve, kan det hjælpe dig med at afgøre, hvilken slags medicin der vil virke bedst for den. Her er nogle tegn og symptomer på smerte, som din hund kan udvise.

  • Antisocial eller aggressiv adfærd
  • En ændring i hundens kost, drikke- og sovevaner
  • Øget vokalisering som f.eks. klynken, knurren og gråd
  • Tung gispning eller ændret vejrtrækning med øget hjertefrekvens
  • Hundene er følsomme over for berøring
  • De bliver gnavne og kan snappe efter dig
  • De kan være for stille, mindre aktive eller gemme sig
  • De halter og er modvillige til at gå
  • Din hundeven holder op med at spise og bliver deprimeret
  • Ryster eller dirrer

En hund, der har smerter, vil også have mobilitetsproblemer, og det kan ses ved at den halter eller er stiv. Normalt skyldes mobilitetsproblemer gigt og ømme poter, men også andre skader som f.eks. hofteleds- eller albueledsdysplasi.

Det vigtigste er, at hvis din hundeven opfører sig usædvanligt, bør du undersøge, om han/hun har smerter. Tag dem med til dyrlægen for at forhindre, at problemerne eskalerer.

Typer af smerte hos hunde

Smerter i bevægeapparatet

Denne form for smerte er normalt forbundet med en skade på et led, en muskel eller et ledbånd på grund af overbelastning, dårlig ernæring eller en anden medicinsk tilstand, som hunden behandles for. Husk altid at ledsmerter oversættes til muskuloskeletale smerter.

Neuropatiske smerter

Neuropatiske smerter opstår, når der er skader på nerverne i din hunds krop. Det kan skyldes flere forskellige årsager, f.eks. nerveskader, degenerativ myelopati, rygmarvsproblemer eller en anden tilstand, der har forringet hans nervesystem.

Nociceptive smerter

Smerter fra nociceptive problemer er generelt forårsaget af nervereaktioner på en stimulus i din hunds krop. Ligesom mennesker har forskellige områder af hundens krop forskellige slags receptorer, der kan sende smertesignaler til din hunds hjerne. Nociceptive smerter er det ubehag, hunden får, når noget gør ondt et sted, men den kan ikke identificere, hvor det gør ondt præcist.

Kan jeg give min hund smertestillende medicin til mennesker?

Du bør aldrig give smertestillende til hund, som er beregnet til mennesker og bør generelt forsøge at sikre, at disse lægemidler ikke er inden for din hunds rækkevidde. Medicin til menneskebrug som f.eks. antiinflammatoriske lægemidler kan have skadelige eller endog dødelige reaktioner hos din hund.

Kan jeg give min hund Ibuprofen?

Nej. En enkelt ibuprofen-tablet på 200 mg er nok til at forårsage bivirkninger hos dit kæledyr, og det kan føre til skader på nyrer og mave. Nogle af de symptomer, der vil blive vist, når din hund tager denne smertestillende medicin, omfatter svaghed, sløvhed og manglende appetit.

Kan jeg give min hund Paracetamol?

Undgå det. Med paracetamol skal din hund indtage en 500 mg tablet for at vise bivirkninger. I sjældne tilfælde kan dyrlæger ordinere paracetamol til hunde, men disse menneskelige lægemidler skal administreres med forsigtighed og i overensstemmelse med dyrlægens råd.

Når du giver dit kæledyr paracetamol, skal du sørge for at tilføje det til din hunds foder. Du bør stoppe med at give lægemidlet, hvis hunden begynder at kaste op. Erfarne hundeejere kan måske give deres hunde paracetamol uden dyrlægens anbefaling, men det bør aldrig ske i mere end fem dage.

Kan jeg give min hund Aspirin?

Aspirin kan tolereres bedre af hunde, men det bør også kun gives, når det anbefales af en dyrlæge. Det er værd at bemærke, at de fleste unge hunde ikke kan tåle aspirin, da de ikke har de nødvendige enzymer til at behandle den smertestillende medicin.

Når dyrlæger ordinerer aspirin til hunde, vil de anbefale, at medicinen anvendes i begrænsede mængder af tid. I de fleste tilfælde vil doseringen ligge mellem 10 og 40 mg pr. kg, og dette kan ændres afhængigt af hundens helbredstilstand. Selv når du har fået bekræftet doseringen af din dyrlæge, skal du finde ud af, hvilken type aspirin du skal give dit kæledyr. Du bør f.eks. ikke give dit kæledyr smertestillende medicin, der er overtrukket med enterisk, da dette ikke vil blive fordøjet af hunden. Resultatet er, at hele tabletten blot vil passere gennem hunden.

Hvilke risici er der ved at give smertestillende medicin fra mennesker til hunde?

En af de vigtigste risici ved smertestillende medicin til mennesker er, at den kan hindre produktionen af prostaglandiner, et stof, der beskytter hundens organer. Uden dette stof vil blodgennemstrømningen til din hunds nyrer blive hæmmet, og blodet kan ende med at størkne. Maves indre foring vil også forblive ubeskyttet uden prostaglandiner. Resultatet vil være udvikling af tarmproblemer og blødningsforstyrrelser. Din hund kan også vise symptomer som opkastning, diarré og tab af appetit. Din hunds nyrer og lever kan også svigte.

Hvis din hund ser ud til at have taget smertestillende medicin, bør du straks kontakte din dyrlæge og sørge for at give alle nødvendige oplysninger om dit kæledyr. Hvis du ved, hvor meget medicin den har indtaget, samt hvilken type, bør du give disse oplysninger til din dyrlæge, da det vil afgøre, hvor alvorlig situationen er. Din dyrlæge kan også have brug for at kende din hunds vægt.

Ved behandling af forgiftning vil din dyrlæge sandsynligvis starte med at fremkalde opkastning. Dette bør ideelt set ske inden for to timer efter indtagelse af medicinen. Det kan også være nødvendigt at lægge hunden på et drop, især hvis den har indtaget store mængder medicin til menneskebrug. Din dyrlæge kan også give modgift eller leverbeskyttelsesmedicin, afhængigt af situationens alvor.

Smertestillende til hunde: Hvad kan jeg egentlig give min hund mod smerter?

Svaret afhænger af den type smerte, som din hund oplever. Hvis den ikke er blevet diagnosticeret med en specifik tilstand, der forårsager de smerter, og kun har lejlighedsvise smerter, kan du overveje at supplere dens kost med nogle hundekosttilskud, der indeholder hampeolie eller andre næringsrige ingredienser. Disse kan hjælpe med at øge deres generelle sundhed.

I alle andre tilfælde skal du blot lytte til din dyrlæge. De vil ordinere den korrekte behandling. Når du taler med din dyrlæge, bør du lade dem vide, om hunden er drægtig eller ej. Sørg også for at nævne eventuel anden medicin, som den måtte tage.

Akupunktur

Dette er en af de nyeste behandlinger, som er effektiv hos de fleste hundeejere. Det er blandt de få holistiske og naturlige midler til at håndtere smerter hos hunde. Denne alternative behandling kan fjerne smerter og betændelse forårsaget af skader. Den bruger skarpe nåle, der indsættes i din hunds hud på specifikke punkter, der påvirker hundens generelle sundhed og velbefindende.

Når du behandler din hund med denne metode, er det vigtigt at søge en dyrlæge, der har erfaring på området, for at få din hunds smertelindring startet på den rigtige vej til bedring.

Tilbage til blog