HVAD ER TULSI (HELLIG BASILIKUM)?

Update:
HVAD ER TULSI (HELLIG BASILIKUM)?

Tulsi eller hellig basilikum er en populær urt, der stammer fra den nordlige centrale del af det indiske subkontinent. Den hinduistiske kultur betragter Tulsi som hellig på grund af dens enorme medicinske, mytologiske og åndelige egenskaber.

En mor klagede til lægen over, at hendes datter er for doven og ligger i sengen hele dagen og spiser gær og voks og spurgte bekymret: “Hvad skal der ske med hende”? Lægen svarede roligt: “Hun vil stå op og skinne”.

På samme måde vil viden om Tulsi-planten og inkorporering af den i din daglige kost få dig til at stige og stråle med et fantastisk helbred.

I min søgen efter at udforske og studere de botaniske gaver fra moder natur har tulsi eller hellig basilikum en særlig plads. Det giver mig stor glæde at dele med dig, hvad jeg har lært.

Alternativt, hvis du er en person, der tror mere på tal end på videnskab, vidste du så?

I 2023 vil det globale marked for basilikumfrø vokse med 92,37 millioner USD.

Derfor vil jeg i denne artikel gerne dele viden om hellig basilikum med dig i følgende linjer.

  • Ocimum slægten af tulsi-planten
  • Morfologi – Identifikation af forskellige typer basilikum
  • Tulsi i forskellige medicinsystemer
  • Sundhedsfordele og
  • Kulinariske anvendelser af Tulsi

Ocimum basilicum eller Tulsi

For det første er Ocimum basilicum, Ocimum tenuiflorum eller Ocimum sanctum de videnskabelige navne for basilikum. I en undersøgelse henvises der til betegnelsen “Ocimum” som planter, der er kendt for deres medicinske værdi. De tilhører “Labiatae”-familien, der er kendt for deres terapeutiske potentiale.

Labiatae” eller Lamiaceae er en familie af aromatiske planter, der i vid udstrækning anvendes som krydderurter i køkkenet. For eksempel basilikum, mentha, rosmarin, salvie, oregano, timian, lavendel osv.

Desuden er der flere videnskabelige navne forbundet med forskellige arter af tulsi-familien. Det drejer sig om Ocimum sanctum L, Ocimum gratissimum, Ocimum canum, Ocimum basilicum, Ocimum kilimandscharium, Ocimum americanum, Ocimum camphora og Ocimum micranthum. De dyrkes i forskellige dele af verden og er kendt for at have medicinske egenskaber.

For det andet er Ocimum sanctum L. kendt som “Tulsi” på sanskrit og ” Hellig Basilikum” på dansk. Tulsi” betyder “den uforlignelige”. Og bliver tilbedt som en gudinde. Den dyrkes til religiøse og medicinske formål og til æterisk olie. Derfor har Tulsi en følelsesmæssig betydning i hinduistiske religiøse traditioner.

Mens forskellige navne er blevet diskuteret her. De kan være forvirrende. Lad mig forenkle det.

Ocimum-slægten kan inddeles i tre populære sorter baseret på deres forskellige smag og farve.

Farve på blade Taste Name
Grøn Lidt sødt Rama Tulsi eller ocimum Tenuiflorum
Lillagrøn Lidt stærk som pebber Krishna Tulsi eller Ocimum Tenuiflorum
Grøn Stærk krydret smag og duft af nellike Vana Tulsi eller Ocimum Gratissimum

Derfor anvendes udtrykkene basilikum og tulsi gensidigt. Jordbunden, vandet, klimaet og de geografiske forhold bestemmer smagen, aromaen, farven på bladene og de medicinske egenskaber. Der findes også flere sorter af tulsi, da der dyrkes hybridarter over hele kloden.

Plantens morfologi

Tulsi er en etårig eller flerårig busk. I en undersøgelse beskrives dens karakteristika som en oprejst, meget forgrenet busk med grønne blade, der kan blive 30-60 cm høj. Dens stilk er blød og har små hår. Blomsterne er små og hvide og kommer ud af den centrale stængel på toppen af planten.

Kort sagt producerer hele planten, dens rødder, blade, frø og blomster en stærk aroma, som spreder sig i det område, hvor den vokser. Derfor kaldes de også for invasive planter.

Tulsi vokser bedst i veldrænet jord med den rette mængde vand. For meget vand kan gøre bladene gule. Når det er sagt, kræver den også rigeligt med sol og skygge og tåler ikke kolde temperaturer.

Tulsi i Medicinsystem

I det Ayurvediske Medicinsystem er tulsi den vigtigste urt, der bruges i de fleste af dets egen mediciner. Den betragtes som “naturens modermedicin” og “urternes dronning” og som “livets eliksir”. Tulsi er æret for både sine medicinske og spirituelle egenskaber. I ayurvedisk medicin anvendes tulsi-ekstrakter i forskellige former, herunder olier, koncentrater, cremer, tabletter og pulver.

Flere undersøgelser baseret på ayurveda henviser til en række tilstande, som tulsi bruges til:

  • Angst, hoste, astma, diarré, feber, dysenteri, arthritis, øjensygdomme, øresyge, fordøjelsesbesvær, hikke, opkastning, mave-, hjerte- og urinvejssygdomme, rygsmerter, hudsygdomme, ringorm, insekt-, slange- og skorpionbid og malaria.
  • En klinisk undersøgelse rapporterer, at tulsi har flere terapeutiske virkninger, herunder adaptogene, antimikrobielle, antiinflammatoriske, kardiobeskyttende og immunmodulerende virkninger.
  • American Botanical Council rapporterer, at Ayurveda har tilskrevet hellig basilikum en lang række virkninger. De omfatter: adaptogen, antibakteriel, antiperiodisk (forhindrer gentagelse af sygdomssymptomer), antipyretisk/febrifuge (reducerer feber), antiseptisk, antispasmodisk, carminativ (lindrer tarmgas), diaphoretisk (fremmer svedtendens), ekspektorativ, nervin og stimulerende.

Siddha medicin er endnu et traditionelt medicinsk system, der stammer fra Indien og har været praktiseret i århundreder. Dette system anvender også tulsi til forskellige terapeutiske formål.

Unani medicinsystemet bruger hele basilikumplanten i tørret form eller som saft til fremstilling af medicin. For eksempel behandles amenoré, hoste, hjertebanken og mavesvaghed med basilikumekstrakter.

Baseret på hundredvis af videnskabelige undersøgelser (herunder in vitro-, dyre- og menneskeforsøg) viser den vestlige medicin, at tulsi har mange farmakologiske virkninger. For at nævne nogle få, de omfatter:

  • Antimikrobielle midler (herunder antibakterielle, antivirale, svampedræbende, antiprotozoale, antimalariale og anthelmintiske midler),
  • antidiarré, antioxidant, anti-catarakt, antiinflammatorisk, neuroprotektive, kardioprotektive, antidiabetiske, anti-hyperkolesterolæmi,
  • antihypertensivt, smertestillende, antiallergisk, immunmodulerende,
  • depressivt middel for centralnervesystemet, hukommelsesforbedrende, anti-astmatisk, anti-thyreoidea, anti-fertilitet, anti-ulcer, anti-emetisk, anti-artritisk, aktiviteter.

Desuden rapporterer en anden undersøgelse, at der er stigende beviser for, at tulsiblad og dets ekstrakter kan behandle. De omfatter fysisk, kemisk, metabolisk og psykologisk stress gennem en unik kombination af farmakologiske virkninger.

Sundhedsfordele ved Basilikum

  • En undersøgelse fra 2014 rapporterer, at det milde krydderi og den bitre smag af tulsi hjælper med at trænge dybt ind i de tørre vævssekretioner og normaliserer slim og gas i kroppen. Desuden forebygger daglig indtagelse af tulsi sygdomme, fremmer den generelle fysiske sundhed og det mentale velvære.
  • Tulsis næringsværdi er A- og C-vitamin, calcium, zink, jern og klorofyl.
  • Den indeholder alkaloider, kulhydrater, fedtstoffer, glykosider, phenoler, proteiner, saponiner, tanniner og terpener.
  • En undersøgelse rapporterer, at der findes femogfyrre forbindelser og olier i basilikum. De omfatter rosmarinsyre (en antioxidant), linalool, methylchavicol, methylcinnamat, dimethyl og eugenol. Dens medicinske virkninger skyldes især rhymol, eugenol og kamfer.

Kulinariske brug af basilikum

Brugen af basilikum i mad og drikkevarer er meget populær i forskellige kulturer. En af de vigtigste funktioner ved denne urt er, at den er meget brugervenlig.

Brug tulsiblade eller ekstrakter i en varm kop te, brug bladene som topping til salater, pizzaer eller pasta, mal dem sammen med andre krydderier til en lækker italiensk pesto.

Ligeledes bruges tulsi- eller basilikumolie også enten til direkte indtagelse eller kan tilsættes mad og drikkevarer.

Hurtig opsummering

  • Dagligt indtag af tulsi siges at forebygge sygdomme, fremme den generelle sundhed, velvære og levetid og hjælpe med at håndtere daglig stress i hverdagen.
  • Undersøgelser rapporterer om brugen af basilikum til behandling af gigt, astma, bronkitis, forkølelse, diabetes, feber, influenza, mavesår og gigt.
  • Kliniske forsøg med Tulsi rapporterer, at det er gavnligt til behandling af tandkødssygdomme, sår i munden og dårlig ånde. Dette skyldes, at det bekæmper de organismer, der skaber karies.
  • I løbet af det sidste årti er der udgivet mere end hundrede publikationer om Tulsi. De afslører dens farmakologiske og brede vifte af terapeutiske anvendelser. Det er værd at nævne, at WHO-monografien (vol.2,2002) også opregner basilikumens anvendelsesmuligheder.
  • Eksperimentelle undersøgelser af tulsi har vist, at de har en positiv effekt på immuniteten og genopretter homøostasen i kroppen. stresstest forårsaget af langvarig fysisk anstrengelse, udsættelse for kulde og overdreven støj har afsløret disse resultater.
Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.