Hvilke probiotika kan hjælpe mod MS?

Update:
Hvilke probiotika kan hjælpe mod MS?

Introduktion til Dysbiose og Multipel Sklerose

Der er en stigende mængde af studier, der peger på en rolle for tarmbakterier i udviklingen og progressionen af Multipel Sklerose (MS). I denne sammenhæng er brugen af probiotika udbredt. Men hvilke probiotika har en reel fordel ved MS? Hvad siger de aktuelle forskningsresultater om brugen af disse gavnlige bakterier hos MS-patienter?

Hvilke Probiotika ved MS?

Probiotika er levende mikroorganismer, som, hvis de forbruges i tilstrækkelige mængder, kan have positive effekter på helbredet. Hos MS-patienter kan de supplere medicineringen. Eksempler på probiotika inkluderer mælkesyrebakterier, der findes i kefir, surkål og bærmæsk. Præbiotika, en form for kostfibre, der findes i fuldkornsprodukter, rodgrøntsager, porrer, artiskokker og andre grøntsager, hjælper også med at støtte tarmfloraen.

Hvilke Tarmbakterier ved MS?

Rollen for tarmmikrobiota ved Multipel Sklerose er emnet for aktuelle forskning. Undersøgelser har vist, at tarmens mikrobiom hos MS-patienter adskiller sig fra det sundes kontrollpersoner. En bakterie, der er særlig almindelig hos ubehandlede MS-patienter, er Akkermansia muciniphila.

Hvad Virker Betændelseshæmmende ved MS?

Udover brugen af probiotika findes der også bestemte stoffer, der kan have betændelseshæmmende virkning ved Multipel Sklerose. Disse omfatter blandt andet omega-3-fedtsyrer som α-linolensyre, eicosapentaensyre (EPA) og docosahexaensyre (DHA), der hovedsageligt findes i fisk. På den anden side er arachidonsyre, en omega-6-fedtsyre, der findes i fedt kød og pølser, kendt for at fremme inflammation.

Hvilke Kosttilskud Hjælper ved MS?

Antioxidanter som vitamin A, vitamin C, vitamin E og β-karoten samt sporelementerne kobber, selen og zink er af særlig betydning for en betændelseshæmmende kost ved Multipel Sklerose. En tilstrækkelig forsyning af disse næringsstoffer er anbefalet til MS-patienter.

Hvilke Naturlægemidler ved MS?

Ved Multipel Sklerose kan naturlægemidler som omega 3-fedtsyrer, der findes i fiskeolie, have en positiv effekt. Også planteolier som raps- eller hørfrøolie kan have en positiv virkning. En ændring af kosten til overvejende plantebaseret mad kan reducere mængden af arachidonsyre i kroppen, hvilket også kan have en positiv effekt.

Konklusion

Vores viden om rollen af tarmbakterier og probiotika ved Multipel Sklerose bliver stadig mere omfangsrig. Der er indikationer på, at en balanceret tarmflora og indtagelse af bestemte probiotika kan have en positiv effekt på sygdomsforløbet. Det er dog vigtigt at arbejde på dette individuelt og med en afbalanceret kost samt nødvendige kosttilskud.

Tilbage til blog

Ansvarsfraskrivelse: Oplysningerne i denne artikel er efter vores bedste viden og er kun beregnet til informationsformål. Det er ikke en erstatning for professionel medicinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Søg altid råd hos din læge eller en anden kvalificeret sundhedsudbyder med eventuelle spørgsmål, du måtte have vedrørende en medicinsk tilstand.