Hvorfor ryster min hund?

Update:
En hund ryster efter at være kommet op af floden.

Min hund ryster, hvorfor? - det korte svar er:

Det er vigtigt at være meget opmærksom på symptomerne og adfærden hos din hund, men der er mange grunde til, at din hund ryster over hele kroppen.

Hvis rysten ledsages af opkast, diarré og høj feber, kan der være tale om en virussygdom, der kræver akut opmærksomhed. Kontakt din dyrlæge, og lad være med at selvmedicinere din hvalp.

Ikke desto mindre kan der være nogle mindre årsager til, at din hund ryster, såsom simple adfærdsproblemer.

Hvorfor ryster min hund? – Almindelige årsager og behandlinger

Du har sikkert set din hund ryste legende utallige gange, især efter et bad eller under en gåtur i regnvejr. Ufrivillig rysten hos hunde kan dog være et tegn på noget mere alvorligt.

Der findes ikke noget entydigt svar på, hvorfor hunde ryster. Der varierer dog mellem alvorlige problemer og ret harmløse årsager. Ikke desto mindre er her nogle almindelige årsager til rysten hos hunde.

Rysten på grund af sygdom eller fysisk ubehag

Din hund har smerter

Når hunde har smerter i ryggen, maven eller nakken, kan de sommetider begynde at ryste. Rysten på grund af smerte er ofte almindelig, hvis en hund har underliggende ledproblemer, især gigt, da de berørte lemmer kan opleve rystelser.

Hold øje med rystelserne, og hvis det ser ud til at skade ham på en måde eller forårsage mere smerte, skal du gribe ind. Smerter hos hunde viser sig ved symptomer som uro, humpning eller ved at blive følsomme over for berøring. Når du observerer sådanne tegn, især når du forsøger at lege, er det tid til at besøge en dyrlæge.

Virusinfektion

Selv om det er sjældent, at hunde får en virusinfektion, er det ikke umuligt. Din hund kan få en virussygdom eller en neurologisk tilstand, der kan forårsage rysten. Hvis din hund ryster på grund af en virusinfektion eller en neurologisk lidelse, kan du måske bemærke symptomer som ukontrollerede rystelser over længere tid.

Hvis rystelserne varer længere og bliver voldsomme, skal du kontakte din dyrlæge så hurtigt som muligt. At få din hund vurderet hurtigt vil hjælpe med at forebygge yderligere symptomer og hjælpe med at helbrede sygdommen hurtigt.

Forgiftning

Et standardsvar på “Hvorfor ryster min hund” kan være forgiftning. Almindelige ting i dit hjem som f.eks. cigaretter og tyggegummi kan måske være behagelige for dig, men skadelige for din hund. Hvis din hund indtager et giftigt stof, kan det forårsage rysten.

Nogle berusende stoffer kan også forårsage voldsomme symptomer som muskelrystelser eller kramper. Undgå derfor for enhver pris at udsætte din hund for giftstoffer som f.eks. nikotin, chokolade og xylitol.

Der er forskellige symptomer forbundet med forgiftning, såsom opkastning, diarré, savlen og kramper. Hvis du opdager, at dit kæledyr tidligere har været udsat for giftige stoffer, skal du straks kontakte din dyrlæge. Flyt hunden til et rent og sikkert miljø, og sørg for, at den er rolig. Undgå megen aktivitet, indtil en dyrlæge undersøger tilstanden.

Relateret artikel: Er cannabisrøg skadelig for min hund?

Din hund er måske bare kold

En almindelig årsag til at hunden ryster er kulde. Når vejret udenfor er koldt, kan du ligesom ejeren forvente, at din hund også fryser. Nogle gange er rysten eller skælven blot et tegn på, at din hund fryser.

Hvis vejret er koldt, kan du prøve at lege med din hund for at holde den aktiv. Leg er en form for motion, der holder den varm, og det er den nemmeste måde at stoppe rystelserne på. Begræns måske også afsløringen. En hundetrøje kan også hjælpe med at holde dem varme.f

Generalized tremor syndrome (gts)

The generalized tremor syndrome (GTS) (Ryste syndrom) er også kendt som steroid responsive syndrome og kan være årsagen til, at din hund ryster. Dette syndrom blev først opdaget hos små hunde, hovedsageligt hvide hvalpe. Men i øjeblikket er hunde af enhver race, størrelse eller farve tilbøjelige til at få det. Årsagen til syndromet er endnu ikke blevet opdaget.

Generalized tremor syndrome symptomer kan bemærkes, når hunden er mellem ni måneder og to år. Heldigvis kan syndromet behandles ved hjælp af kortikosteroider såsom prednison. Når behandlingen påbegyndes, er resultaterne synlige inden for syv dage.

Sløvhed

Ovenfor har vi diskuteret nogle af de årsager, der kan føre til, at vores hundevenner ryster. Nogle gange kan hundes rysten dog være et resultat af sløvhed. Men hvordan kan du se det?

Du kan måle hundens temperatur, og hvis den er normal, er der ingen grund til at gå i panik. Antag, at den udviser en adfærdsændring, men ikke viser symptomer på et alvorligt problem som opkast, tydelige smerter, haltende hvide gummer eller en oppustet mave. Viser den ikke det, er der ingen grund til at gå i panik.

Hvis du bemærker, at rystelserne begyndte efter en gåtur, og hunden stadig spiser og opfører sig normalt, kan det være sløvhed. Hunde kan også blive sløve, primært hvis de overanstrenger deres muskler. Det kan være efter et besøg i en hundepark. Hvis det at give din hundeven ekstra opmærksomhed eller lade den hvile i en dag eller to ikke opmuntrer den til at blive normal igen, skal du planlægge et besøg hos dyrlægen.

Alderdom

Ældre hunde har tendens til at udvikle muskelrystelser i benene, hvilket resulterer i rysten. Når dit kæledyr har nået en vis alder, kan du også forvente, at det begynder at ryste. Ikke desto mindre betyder det ikke, at ældre hunde ryster bare på grund af alder. Rysten kan være et tegn på ubehag eller ledsmerter.

Kontakt din dyrlæge og spørg, om der er nogen terapier, retsmidler eller behandlinger, du kan bruge til at stoppe hunde ryster. Det er også vigtigt at huske, at ældre hvalpe ikke er fysisk stærke som unge hvalpe. Derfor bør du overveje at foretage ændringer i din hvalps træningsrutine afhængigt af deres alder.

Psykologiske årsager

Angst

Hunde kan også få opbygget en masse følelser, føle sig stressede og opbygge angst, hvilket kan være årsagen til rystelser. De fleste kæledyr bliver ængstelige under et kraftigt regnskyl, når tordenen ruller. Andre bliver ængstelige ved lyden af fyrværkeri.

Tricket er at finde ud af, om der er nogen aktivitet, der giver anledning til angst.

Frygt

Ja, hunde bliver også bange. Rysten kan skyldes frygt, og nogle gange kan den være så intens, at den medfører en adfærdsændring. Nogle af grundene til, at din hund kan være bange, er bl.a. oplevede eftervirkninger af forladthed eller misbrug. En anden årsag til rysten kan være bekymring for at blive adskilt fra sin ejer.

Hvis det er frygt, der er årsag til rystelserne, kan du sidde sammen med din hund og klappe den blidt. Du kan forsøge at berolige din hund ved at tale til den i en blød tone for at få den til at føle sig mindre bange.

Kvalme

Ligesom os kan hunde også få kvalme af at spise den forkerte mad, overspisning og køresyge af medicin. Mere alvorlige tilfælde, såsom en underliggende nyresygdom eller leversygdom, kan forårsage kvalme hos hunde.Rysten kan være et tegn på kvalme. Andre symptomer, der er forbundet med kvalme, er læbe-smækken, opkast, gaben, gemmer sig og overdreven savlen. Effektiv behandling af kvalme afhænger af årsagen. Det er vigtigt at vide, hvad de har indtaget, og derefter fortsætte med at kontakte din dyrlæge.

Adfærdsrelaterede årsager

Søger opmærksomhed

Hvis du skynder dig at trøste din hund, hver gang den ryster, kan din hund lære, at rysten er en god måde at få din opmærksomhed på. For at opnå sympati viser nogle hunde sig endda at ryste, mens de tigger om mad.

Hvad du skal gøre: Millan foreslår, at det ikke er en smart idé at opmuntre til denne adfærd, selv om den ikke nødvendigvis er dårlig. Det er normalt bedre at ignorere dette tilsyneladende træk på din sympati, hvis der ikke er nogen anden forklaring på din hunds rysten.

Ryster på grund af spænding

En hund er et glad væsen, og nogle gange går deres begejstring helt over gevind og forårsager rysten og endda hyperaktivitet. Spænding er typisk for kæledyr, især når du kommer hjem fra arbejde. Hvis din hund ryster på grund af ophidselse, vil det mindske rystelserne at stryge den i håret, da det har en beroligende virkning.

Alternativt kan du træne din hund til at sidde ned og være rolig og belønne den med en hilsen. Det er dog ikke noget at bekymre sig om; de fleste hvalpe vokser fra dette træk med tiden, så du skal ikke ringe til dyrlægen endnu.

Forskellen mellem rystelser og krampeanfald

Der er stor forskel på rystelser og anfald. Størstedelen af årsagerne til rysten hos hunde er generelt uskadelige, men det anbefales stadig kraftigt at konsultere en dyrlæge, hvis du begynder at få mistanke. De kan hjælpe dig og også finde ud af, om der er noget galt.

Under et anfald kan hunden ikke bevæge sig, fordi musklerne er i stand til at bevæge sig. De mister også evnen til at kende deres omgivelser. Hvis du er usikker på, om din hund oplever et anfald, bør du straks gå til dyrlægen, så de kan blive behandlet for en anfaldsforstyrrelse.

Tilbage til blog