Kan hunde få høfeber?

Update:
En hund ligger på græsset med en lyserød bold i munden.

Hvis du lider af høfeber, også kendt som pollinosis, kender du til det symptomer, der følger med høfeber eller pollenallergi, f.eks. løbende næse og nysen. Hvad med vores hund? Læs videre for at finde ud af symptomerne, årsagerne til pollinosis hos hunde og de behandlingsmuligheder, der findes. Hvis din hund lider af denne form for feber, skal du ikke bekymre dig, for det er en almindelig tilstand, som kan behandles.

Kan en hund få høfeber?

Ligesom mennesker kan hunde også få høfeber. De viser de sædvanlige tegn på høfeber ligesom mennesker: nysen, løbende næse og kløende øjne. Forskere har endnu ikke fundet en kur mod denne sygdom, men du kan kontrollere den ved hjælp af lokal medicin, som ordineres af dyrlægen.

Nogle af symptomerne på høfeber omfatter:

 • Rød og løbende næse
 • Søvnighed
 • Hævede poter
 • Kløende hud
 • Irriterede, rindende øjne
 • Klør sig eller bider sig i kroppen

Hvornår er hunde mest modtagelige for høfeber?

Hunde er modtagelige for høfeber på næsten alle tider af året. Ifølge undersøgelser lider de dog mest mellem slutningen af marts og begyndelsen af september. Det skyldes, at det er varmest i disse måneder. I denne periode er det også fugtigt og blæsende, og derfor kan hunden relativt hurtigt støde på pollen. Desuden elsker hunde at snuse til planter eller træer. Især om foråret, når planterne begynder at blomstre, så de indeholder meget pollen, og dermed vil modtageligheden stige. En vigtig pointe for dig er, at efterår, forår og sommer normalt er den tid på året, hvor allergiske kæledyr får mest ubehag af pollenallergi. Lad dig derfor ikke narre af, at høfeber hos hunde kun forekommer, når græspollensæsonen når sit højdepunkt i sommermånederne.

De mest modtagelige hunderacer

Det er ikke alle hunde, der er meget modtagelige for allergiske reaktioner. Her er nogle af de racer, der er mest modtagelige:

 • Setters
 • Dalmatinere
 • Mops
 • Shar-pei
 • Schæferhunde

Tips til at hjælpe med at forebygge eller mindske symptomerne

Der findes i øjeblikket ingen kur mod høfeber hos hunde. Du kan dog gøre flere ting for både at forebygge og lindre symptomerne hos dit kæledyr. Øverst på listen er at gå tur med din hund tidligt om morgenen eller sent om aftenen. Pollentallet er nemlig lavest om aftenen og tidligt om morgenen. Derfor vil din hund være i lav risiko for at indånde pollen.

Du kan også forsøge at holde din hunds øre rent for at undgå irritation. Hvis hunden allerede har feber, skal du skaffe nogle medicinske klude og rense ørerne. Det vil hjælpe med at lindre kløen, når irritationen sætter ind.

Efter en gåtur kan du prøve at tørre din hunds hud af med en fugtig klud for at fjerne eventuelle pollen. Hvis din hund tilfældigvis kom i kontakt med pollen under gåturen, er det klogt at tørre det af, før det går videre ind i kroppen.

Andre tips til at forebygge denne feber omfatter:

 • Luk dine vinduer om dagen for at undgå, at der kommer pollen fra græs, træer og planter ind
 • Reducer hundens tid i haven for at beskytte den mod træpollen
 • Vask din hunds strøelse regelmæssigt
 • Støvsug huset regelmæssigt

Hvad kan man give hunde mod høfeber?

Øverst på listen over midler mod høfeber hos hunde står topiske behandlinger med medicinske elementer. Disse behandlinger kan omfatte spray til hundehud, cremer og medicinske shampooer. Selv om denne metode kan tage lidt tid at virke, vil vedholdenhed i sidste ende give pote i behandlingen af høfeber. At give din hund medicinerede øre- og øjendråber kan være et godt middel til behandling af høfeber hos hunde. Dråberne er medicineret med elementer, der hjælper med at undertrykke den allergiske reaktion og hjælper mod høfeber.

At give din hund kosttilskud med essentielle fedtsyrer kan også hjælpe med at behandle høfeber. Fedtsyretilskuddene er med til at øge din hunds immunforsvar, hvilket kan være med til at undertrykke infektionen.

Medicin som f.eks. steroider kan også hjælpe mod høfeber. Steroiderne vil hjælpe med at reducere immunreaktionen, og dermed vil din hund udvise færre af disse symptomer.

Afhængigt af tilstandens alvor kan nogle dyrlæger anbefale immunterapibehandling for at hjælpe med at lindre symptomerne på høfeber.

Kan hunde få antihistaminer fra mennesker?

De fleste kæledyrsejere tror ofte, at den rigtige behandling af høfeber hos hunde er at give dem menneskelig medicin. Selv om dyrlæger generelt ikke anbefaler dette til alle hunde, er der nogle hunde, der kan tåle antihistamin medicin. Ikke desto mindre bør du altid drøfte dette med en autoriseret dyrlæge og kun give medicin på deres anbefaling.

Antihistaminer til mennesker er specielt fremstillet til brug for mennesker og ikke til behandling af høfeber hos hunde. Antihistaminer er normalt sikre, men kan udløse en døsig virkning hos nogle hunde. Ud over at blive søvnige kan nogle hunde blive hyperaktive som en bivirkning. Nogle antihistamin præparater kan indeholde yderligere ingredienser som f.eks. dekongestanter, som på ingen måde er sikre for en hund.

Det afsvækkende element kan blive giftigt for din hund og yderligere komplicere høfeberen hos hunde. Derfor er det altid godt at læse brugsanvisningen, før du giver din hund tabletter.

Derudover kan du med fordel besøge din dyrlæge, før du udsteder et antihistamin præparat. Dyrlægen kan anbefale et alternativt lægemiddel eller et med minimale bivirkninger.

Naturlige midler mod høfeber hos hunde

Ud over farmaceutiske løsninger kan du også bruge nogle naturlige midler til at behandle høfeber. Nogle af de mest almindelige naturmedicin mod høfeber omfatter:

 • Fiskeolie og gurkemeje – Hvis din hund lider af høfeber, bør du overveje fiskeolie og gurkemeje, da de er kendt for deres antiinflammatoriske elementer. Derfor kan behandling af din hund med disse remedier maskere symptomerne på høfeber.
 • Aloe Vera – aloe har gavnlige komponenter for huden og vil hjælpe med kløe. Sørg dog for, at det er i gelform, og du kan anvende det på de berørte områder for at forbedre deres helbred.
 • Timian – dette middel hjælper med at bremse reaktionens udvikling og beroliger hundens hud. Det er bedst egnet til poter.
 • Kokosolie – her er endnu et middel mod høfeber. Kokosnøddeolien indeholder antibakterielle elementer, der undertrykker følelsen af kløende hud. Det vil mindske den allergiske reaktion og hjælpe din hund med at komme sig.

Konklusion

Det er nemt at håndtere og kontrollere høfeber for at sikre, at din hunds sundhed er i top. Men før du går videre til at købe nogen medicin, skal du først rådføre dig med en dyrlæge.

Tilbage til blog