Nutidens Søvnbesvær

Update:
Kvinde-der-prøver-at-sove

Sammenhængende søvn af god kvalitet er den vigtigste proces til regenerering af krop og sjæl. Under de tilbagevendende lys- og dybe søvnfaser inden for søvncyklussen varierer hyppigheden af ​​hjerneaktivitet også. I løbet af denne tid lagres og behandles dagens oplevelser og følelser. Det væksthormon, der udskilles om natten, sikrer rekonstruktion af beskadiget væv. Dette forekommer hovedsageligt i de første to dybe søvnstadier. Her taler vi om kerne søvn, for her forekommer de vigtigste integrationsprocesser i hjernen.

Utallige fysiske og psykiske sygdomme er forbundet med søvnforstyrrelser. De mest almindelige kortsigtede konsekvenser af for lidt eller uregelmæssig søvn er: immunsystemet er svækket, nedsat fysisk og mental evne, koncentrationsproblemer og nedsat evne til at gemme ny viden som et resultat. De langsigtede konsekvenser af søvnmangel inkluderer højt blodtryk og en øget risiko for slagtilfælde, diabetes og hjerteinfarkt. Depression, svagt immunsystem, tab af libido kan også forekomme og er ofte direkte relateret til søvnforstyrrelser.

Disse søvnforstyrrelser kan have mange årsager. Fysisk, følelsesmæssig eller mental stress fører blandt andet til en central nervøs spænding og øget produktion af stresshormonet cortisol. Kronisk smerte, der normalt er intens om aftenen, gør det vanskeligt at falde i søvn. Intense surfing foran forskellige skærme indtil sent på aftenen forsinker også kroppens egen produktion af melatonin og dermed muligheden for at udnytte den grundlæggende kerne søvn.

Melatonin – Kroppens eget søvnmiddel

Melatonin, som er kroppens eget søvnhormon, fungerer hovedsageligt som en søvn indikator og kaldes derfor også nat-hormonet og produceres af hjernens pinealkirtel (epifytisk). En øget koncentration af dette hormon i blodet initierer hvileperioden i kroppen. Om aftenen falder lysintensiteten, hvilket også medfører øget melatoninproduktion. For os nordmænd er dette ofte et problem i sommermånederne, da nætterne er korte og lyse. Derfor har kroppen svært ved at producere den mængde melatonin, der normalt er nødvendig for at opretholde sunde søvnrutiner.

Under skifteholdsarbejde eller flyrejser over flere tidszoner oplever mange de samme problemer på grund af jetlag, dvs. effekten af en forsinket melatoninproduktion. Hvis effekten af lys kunstigt forlænges, hæmmer dette også produktionen af melatonin. Vi føler denne effekt, når vi arbejder foran computerskærmen sent på aftenen.

Hvis du lider af søvnmangel, kan det meget vel skyldes forsinket eller for lav produktion af melatonin. Derfor kan det være en god idé at hæve melatonin niveauet i din krop ved at forsyne kroppen med naturlige melatonin dråber. Melatonin skaber ideelle forhold for en sund og beroligende søvn og hjælper dig med at komme ned i gear, så du kan sove lettere og fortsætte med at sove om natten. Hvis du genkender dette eller ved, at du har problemer med at sove, kan du prøve melatonin.

Du kan finde vores anbefalede produkt her.

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.