Hvilke probiotika hjælper mod psoriasis? En guide

Update:
Hvilke probiotika hjælper mod psoriasis? En guide

Psoriasis eller skæl er en kronisk, inflammatorisk hudsygdom, som påvirker millioner af mennesker over hele verden. Rollen af probiotika i behandlingen af psoriasis er blevet mere og mere betydningsfuld i de seneste år, da teorien om tarm-hud-aksen styrkes mere og mere. Denne artikel undersøger forholdet mellem psoriasis og tarmbiomen, og fremhæver fordelene ved specifikke probiotika til behandling af sygdommen.

Spejling af kroppen: Tarm og hud

Der er en klar sammenhæng mellem tarmsundheden og hudsundheden. Ved psoriasis er hudens mikrobiologiske diversitet tydeligt ændret, med en markant underrepræsentation af bakterier såsom Cutibacterium, Burkholderia og Laktobaciller og en overrepræsentation af andre bakterier såsom Corynebacterium, Neisseria, Finegoldia og bestemte svampetyper.

Hvad mangler kroppen ved skæl?

Hos mennesker med skæl mangler kroppen ofte vigtige næringsstoffer, herunder vitaminerne A, C, D og E. Sekundære plantestoffer fra frugt og grønt kan reducere risikoen for et udbrud og stabilisere huden. Derfor kan en passende og balanceret kost spille en vigtig rolle i behandlingen af psoriasis.

Hvilke probiotika er gode for huden?

Indtagelse af bestemte probiotiske bakteriestammer kan påviseligt have en positiv indflydelse på hudens mikrobiom. Studier antyder, at probiotiske stammer som Lactobacillus acidophilus W22, W37 og W55 samt Bifidobacterium bifidum W23 særligt kan fremme hudens sundhed.

Hvilke probiotika ved eksem?

De samme probiotika kan også hjælpe med at behandle seborrhea eksem. Både et aktuelt anvendt middel (fra ikke-levende ekstrakt af bakterien Vitreoscilla filiformis) og et oralt indtaget probiotikum (L. paracasei) har forbedret symptomerne og reduceret rødme og hudbetændelse.

Hvad skal man drikke ved psoriasis?

En tilstrækkelig væskeindtagelse er afgørende. Ved at forbruge mindst 1,5 liter vand eller usødede drikkevarer om dagen sikrer du en tilstrækkelig væskeindtagelse. Det hjælper med at opretholde hudens sundhed.

Hvilket vitamin mangler ved psoriasis?

Udover de antiinflammatoriske omega-3-fedtsyrer kan forskellige vitaminer også bidrage til at forbedre hudens tilstand. Vitaminerne A, C, D og E samt sekundære plantestoffer kan reducere opblussen af psoriasis og stabilisere huden.

Hvilke tarmbakterier ved hudproblemer?

Indtagelsen af bestemte bakteriestammer kan påvirke hudens mikrobiom positivt. Probiotiske stammer som Lactobacillus acidophilus W22, W37 og W55 samt Bifidobacterium bifidum W23 er blevet forbundet med forbedret hud sundhed. Forskningsresultater antyder, at de kunne være særligt fordelagtige for mennesker med hudproblemer.

Konklusion

Sammendragende kan man sige, at der er en tæt sammenhæng mellem tarmsundheden og hudsundheden, og anvendelsen af denne viden kan hjælpe i behandlingen af sygdomme som psoriasis. Specifikke probiotika kan sammen med tilstrækkelig væskeindtag og en balanceret kost bidrage betydeligt til forbedringen af hudens sundhed. Det anbefales altid at diskutere ændringer i kosten eller indtagelsen af kosttilskud med en læge.

Tilbage til blog

Ansvarsfraskrivelse: Oplysningerne i denne artikel er efter vores bedste viden og er kun beregnet til informationsformål. Det er ikke en erstatning for professionel medicinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Søg altid råd hos din læge eller en anden kvalificeret sundhedsudbyder med eventuelle spørgsmål, du måtte have vedrørende en medicinsk tilstand.